Банківському сектору потрібні інструменти підтримки, а не корупційні механізми. Таку думку Forum'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат України (позафракційний) Андрій Пінчук, коментуючи законопроект, в разі ухвалення якого Нацбанк отримає право конвертувати кредити рефінансування в субординований борг, та/або викуп цінних паперів комерційного банку.

«Сьогодні банківський сектор потрібно підтримувати - це фінансова система України. Наразі є недовіра людей до банків, немає притоку депозитів. І якщо Нацбанк підходитиме до цього питання серйозно, виважено, професійно, і в заставу боргу підуть реальні ліквідні папери - цей інструмент може бути робочим. Але тут може бути корупція, і замість реальних грошей повертатися будуть неліквідні цінні папери, так звані «пустушки», - пояснив він.

Пінчук зазначив, що НБУ повинен озвучити свою позицію щодо цієї законоініціативи. «Треба дізнатися насамперед думку Національного банку. Вона буде ключовою», - підсумував він.

Нагадаємо, у комітетах Верховної Ради на розгляді перебуває законопроект нардепа Івана Фурсіна, який пропонує надати право НБУ конвертувати заборгованість комерційного банку з рефінансування у субординований борг, та/або викуп цінних паперів комерційного банку (у тому числі, акції, облігації). Фактично регулятор на свій розсуд зможе «прощати» мільярдні борги з рефінансування.

Юлія Артамощенко
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

434