Бойкот російських товарів в Україні - безглузда піар-акція. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«На сьогодні російські товари в Україну постачають у невеликих кількостях (кава, риба, чай). Кондитерські вироби - навіть немає 1%. Продукти харчування на внутрішньому ринку переважно вітчизняні. В Україні взагалі мало імпорту продуктів харчування. Російських практично немає. У нас Туреччина, В'єтнам, Китай. Росія навіть 1% не має», - сказав Охріменко.

Найбільша частка російських товарів в Україні, за інформацією експерта, - це нафтопродукти. «Якщо розглядати імпорт бензину, то він або з Білорусі із російської нафти, або з РФ», - констатує він.

«З цієї причини бойкот - це стовідсоткова піар-акція, безглузда, дурна і дуже наївна. Зараз імпорт із Росії зменшився майже на 18%. За рахунок чого? Менше завозять бензину. Те, що не завезли коробку цукерок, воно на економіку жодним чином не вплине. Тут трохи інша ситуація: не ми споживаємо російське. Навпаки. Для нас дуже важливо, щоб вони споживали наше. Тому що, якщо вони не купуватимуть, від цього нам дійсно буде дуже погано», - прогнозує президент Українського аналітичного центру.

Економіст нагадує, що вітчизняний малий і середній бізнес зав'язаний на постачанні продукції з Росії. «Так, дійсно, у нього (малого і середнього бізнесу - Ред.) можуть бути проблеми. Але, знову ж таки, здебільшого у нас продаються китайські, в'єтнамські, турецькі та українські речі. З цієї причини ми можемо постраждати інакше. Грубо кажучи,

Якщо ми проводитимемо таку політику, то Росія може вжити превентивних заходів і відмовитися купувати наші продукти харчування. Ось тоді наша економіка просто обвалиться», - висловив свою думку він.

«Є офіційні дані. Все, що ми переважно завозимо з Росії - це газ, нафта. Ось що ми можемо бойкотувати. І ще промислове обладнання. Ну ще ТВЕЛ для атомних електростанцій. Сам собою протест безглуздий. Ну давайте ТВЕЛ не будемо купувати, давайте зупинимо електростанції. Геніально. Хто від цього виграє?», - ставить риторичне запитання Охріменко.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

351