Рефінансування комерційних банків в Україні проводилося непрозоро. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«У часи рефінансування Кубівим (екс-глава НБУ Степан Кубів - ред.) комерційних банків було видно чітко виражений лобізм у бік певних фінансово-промислових груп. Одні банки отримали в 10 разів більше, інші - в 10 разів менше. Рефінансування проводилося непрозоро», - вважає Старинець.

Експерт наголосив на характерній лояльності Кубіва до певних комерційних банків, які отримували рефінансування з державного бюджету.

«Для порятунку курсу потрібно було ввести мораторій на зняття вкладів. Іншими методами вирішувати проблеми, що виникли. Від цього рефінансування постраждав бюджет і прості українці, за рахунок гаманця яких вирішувалися проблеми. По суті, вони проплатили спробу розв’язати нинішню економічну кризу. У підсумку вийшов неправильний розподіл витрат і доходів. Дрібний платник податку сплачує за великого, хоча у всьому світі відбувається навпаки», - пояснює він.

«Теоретично можна було утримати гривню на рівні нижче 12 за рахунок мораторію на зняття вкладів і більш гнучкої політики зі східними і західними партнерами. Але зараз стоїть питання, як не допустити подальшого розкручування інфляції і девальвації. Зовнішні ринки вкрай сумні щодо кукурудзи, пшениці і металу. Поки вони не дають хороших перспектив. Плюс 7 млрд виплати за газ і дефіцит бюджету, який зростає. На сьогодні - це головна загроза для гривні», - додав експерт.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216