Необхідно збільшити надходження до держбюджету. Таку думку в коментарі Forum'у висловив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Мирний, коментуючи складний стан держбюджету.

«Щоб бути категоричним у заявах про дефолт, потрібно краще розуміти ситуацію з бюджетом. Повірте, я не можу прокоментувати ті цифри, які є, наприклад, на столі у прем'єр-міністра - він краще обізнаний у ситуації. Але можу сказати, що щоб уникнути дефолту, потрібно збільшити надходження до бюджету», - пояснив він.

«Щоб збільшити надходження в державний бюджет України, насамперед потрібно, зрештою, закінчити АТО, реальну війну. Зрозуміло, це питання не одного дня. Друге - потрібно активніше співпрацювати з міжнародними фондами, адже зрозуміло: окрім них, у нас надії немає на кого», - підкреслив парламентарій.

Крім того, Мирний упевнений, що держава має поліпшити бізнес-клімат України. «Треба робити все можливе, для того, щоб бізнес в Україні розвивався. І навіть того, що є сьогодні - в принципі достатньо, щоб утримувати країну», - додав він.

Що ж стосуватиметься проведення емісії для покриття дефіциту бюджету, то, за словами Мирного, наслідки застосування цього інструменту залежать від грамотності його використання.

«Розумієте, емісія - це не добре і не погано. Це інструмент. Це як, наприклад, ножем можна хліб нарізати, а можна людину вбити. Все залежить від того, що заплановано зробити. Що таке емісія? Це коли у людей беруть гроші в борг, надрукувавши папірці, а потім, коли наповнюється бюджет, ці додруковані папірці просто вилучаються з обігу. Але якщо емісія заради емісії - тобто, надрукувати гроші, відразу ж поміняти їх на долари і вкрасти - це дуже й дуже погано. Якщо гроші надруковані, дірка в бюджеті не закрита, не створюються умови для ведення бізнесу, а продовжується тиск на підприємців з допомогою невиправданих перевірок, каральних загонів, податкової, а також не спрощується система оподаткування, не залучаються кошти міжнародних фондів - тоді все, кінець», - пояснив парламентарій.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147