Зберігання грошей у банку наразі є невигідним, оскільки доходи від вкладів не покривають рівень інфляції і не встигають за темпами знецінення гривні. Українці й надалі вилучатимуть вклади і купуватимуть на всі гроші долари, щоб зберегти свої заощадження. Про це заявив економіст Олександр Охріменко.

За його словами, лише з січня по травень цього року українці винесли з банків 15,4% від усіх своїх заощаджень, які до того зберігалися в банках. Олександр Охріменко прогнозує, що за рік відтік може збільшитися в кілька разів. Цьому, зокрема, сприятиме ухвалений Верховною Радою закон про оподаткування відсотків з депозитів громадян податком у розмірі 15%.

«Зберігати гроші в банку невигідно, - стверджує фахівець. - Якщо зараз ставки ледве-ледве відповідають прогнозованому рівню інфляції - 17-19% за офіційною оцінкою НБУ, - то з урахуванням нового закону доходи від вкладів не компенсують навіть знецінення гривні».

Не варто забувати і про збільшення суми депозитів, збереження яких гарантується державою. Два роки тому розмір вкладу збільшився з 150 тис. до 200 тис. грн, що привернуло вкладників. Зараз у банківській сфері зовсім інша ситуація, адже резерви Фонду гарантування вкладів дуже швидко вичерпалися і знаходяться практично на нулі. Якщо у 2011-2013 роках збанкрутували банки, які на момент введення тимчасових адміністрації винні були населенню 4,4 млрд грн, то банки-банкрути цього року залишилися винні клієнтам уже 18,1 млрд грн, повідомляє «АіФ Україна».

Охріменко стверджує, що все навантаження йде на Фонд гарантування вкладів, але він не може його витримати. На початок року резерви організації становили 7,3 млрд грн, але вже на початок червня розмір Фонду наблизився до позначки 6 млрд грн, а борги перед вкладниками були значно вищими. Нацбанк був змушений перерахувати у фонд 4,2 млрд свіжонадрукованих грошей, щоб тому було чим розраховуватися.

Разом із тим іншою ситуація була в 2011-2013 роки. Тоді обсяг депозитів, розміщених в українських банках зріс на 61% - до 442 млрд грн.

«Це прямий результат програми дій, спрямованих на підвищення довіри українців до банків, - розповів економіст. - Зокрема, тоді НБУ тримав під жорстким контролем курс гривні: національна валюта всі три роки стояла на місці, котирування коливалися навколо позначки 8,1 грн за долар. НБУ та уряд також зуміли взяти під контроль інфляцію: у 2012-2013 роках ціни не зростали. Але при цьому відсотки за депозитами залишалися на рівні 18-22% річних, що дозволяло українцям отримувати істотний реальний дохід - тільки в 2012-2013 роках, віднісши гроші в банк, можна було збільшити свої заощадження в півтора разу».

Як розповів Охріменко, показник надійності банків цього року значно знизився для населення порівняно з попередніми трьома роками. Українці бояться віддавати свої гроші банкам, а це веде до «застою» у розвитку банківського бізнесу.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада ухвалила закон №4101а «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів». Згідно з документом, вкладникам не потрібно платити ніяких податків на отримання відсотків за своїми депозитами. Ухвалений Верховною Радою 15% податок на пасивні доходи фізосіб заплатять самі банки. Зібрані таким чином гроші підуть до державного бюджету України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247