За перше півріччя митниця недозібрала до бюджету майже 4 млрд грн, виконавши поставлений Мінфіном план усього на 92,5%.

Виправити ситуацію і, відповідно, наповнити бюджет, допоможе автоматизація всіх процесів на митниці, синхронізація баз даних та пост-аудит.

Про це пише на своїй сторінці екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, в рамках теми пошуку внутрішніх резервів для наповнення бюджету держави і відновлення Донбасу.

«Отже, де ще країна може взяти грошей, при цьому не залазячи в кишеню своїх громадян, не вмикаючи друкарський верстат і не залучаючи кредити МВФ на «драконівських» умовах? Крім ефективного використання механізмів трансфертного ціноутворення, про які я писав учора, сьогодні я пропоную уважніше подивитися на наш кордон», - пише Олександр Клименко.

Екс-міністр зазначає, що «останнім часом нове керівництво митниці використовує аргумент, що після створення Міністерства митниця нібито тільки тим і займалася, що збирала гроші в бюджет, хоча у неї інші функції. Сьогодні мабуть все змінилося, і вона зосередилася на цих міфічних завданнях, адже збори в бюджет за підсумками шести місяців митниками повністю провалені».

За даними Олександра Клименка, 3 липня заступник міністра доходів і зборів Віталій Науменко звернувся до Міністра фінансів Олександра Шлапака з проханням про коригування індикативних показників першого півріччя за митними платежами. Керівник митниці визнав, що план виконаний лише на 92,5% - митниця зібрала до бюджету 48,5 млрд грн, індикатив Мінфіну не виконаний майже на 4 млрд грн. Порівняно з першим півріччям минулого року, це менше на 5,5%, або на 2,8 млрд грн.

Серед наведених аргументів про причини такого різкого просідання - звісно, складна ситуація на Донецькій та Луганській митницях, а також на Кримському півострові. Тільки за Кримом митниця не дорахувалася 650 млн грн за півроку.

Якщо цей аргумент, на думку Олександра Клименка, цілком логічний, то інформація про падіння обсягів оподатковуваного імпорту на 18% і середнього рівня митної вартості на 30% виглядає досить дивною.

«Цікаво, як таке можливо, якщо загальна вага і фактурна вартість імпортованого в країну товару на рівні червня минулого року! Можливо, десь на митниці є величезна «діра», через яку в країну потрапляє неоподатковуваний імпорт? Або за «долю малу» митні органи різко подобрішали в питанні визначення митної вартості?», - зазначає екс-міністр. Крім того, керівництво Міндоходів замовчує про вплив на надходження девальвації гривні, яка митниці однозначно на руку.

Також суперечливо виглядають аргументи митниці, яка виправдовує зниження надходжень незаконними схемами з ввезення нафтопродуктів. «Ну і дуже дивно: лист свідчить про те, що незаконні схеми з ввезення нафтопродуктів були ліквідовані лише в березні поточного року, бюджет втратив 3 млрд грн, і якщо б не ці схеми, митниця досягла б показників 2013 року. Але ж і у 2013 році працювали ті ж «папєрєднікі», які так погано вплинули на надходження в першому кварталі цього року!» - зазначає екс-міністр.

Олександр Клименко констатує, що «прибутки держави падають, бізнес усе також скаржиться на контрабанду, в пресі з'являється тривожна інформація про продаж посад керівників регіональних митниць за нечувані суми».

На думку екс-міністра, наводити лад на митниці, що дозволить, відповідно, підвищити рівень відрахувань до бюджету, можна і потрібно навіть на тлі такої складної ситуації. Для цього необхідні прості, але головне - системні кроки:

1. Боротьба з корупцією не пустими деклараціями, а автоматизацією всіх процесів на митниці, впровадженням дистанційного контролю за роботою кожного митного пункту. Процес уже розпочато й успішно впроваджувався, а зараз просто зупинений.

2. Синхронізація всіх баз даних митної вартості з базами даних та джерелами інформації для контролю трансфертного, які були готові до запуску вже цього року, але чомусь так і не почали працювати.

3. Довіру між бізнесом і державою - необхідно запровадити нарешті процедуру митного пост-аудиту, коли митна вартість перевіряється не на кордоні, а вже за фактом виходу товарів на ринок. Це дозволить зняти багато проблем бізнесу з розмитненням товарів, і розвантажить митниці. При цьому має бути чіткий контроль з боку митних органів, збільшена відповідальність бізнесу за спробу ошукати державу. Але, в першу чергу, це питання довіри, це вулиця з двобічним рухом.

«Для того щоб митниця стала значним резервом для наповнення бюджету, а не чорною дірою корупції і контрабанди, необхідно працювати. Багато й системно», - резюмує екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65
Теги