Посольство України в РФ працює над питанням відвідування консулом української льотчиці Надії Савченко в слідчому ізоляторі Воронежа. Про це повідомив на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

«Як тільки буде отримано дозвіл на її відвідування, консул готовий невідкладно виїхати до Воронежа і зустрітися з нею. Якщо цей дозвіл буде зараз, то ввечері консул уже зустрінеться з нею», - сказав Перебийніс.

У той же час, він зазначив, що ситуація із затриманим у РФ українським режисером Олегом Сенцовим та іншими громадянами України свідчить, що Росія ігнорує всі міжнародні конвенції, які чітко передбачають, що консульська посадова особа має право на зустріч з громадянами України.

Перебийніс зауважив, що українська сторона вживає всебічних заходів дипломатичного та консульсько-правового характеру щодо забезпечення захисту прав і законних інтересів Савченко. Зокрема Україна висловила рішучий протест у зв'язку з протиправними діями російської сторони, а також висунула вимогу про невідкладне надання українським офіційним представникам повної і вичерпної інформації про обставини вивезення Савченко в Росію, об'єктивне розслідування цього факту і покарання винних, повідомляє «УНІАН».

«Цей протест, крім іншого, доведений російській стороні в ході телефонних розмов зі статс-секретарем - заступником міністра закордонних справ РФ Григорієм Карасіним та радником-посланником Посольства РФ в Україні Андрієм Воробйовим. Також українська сторона очікує від російських дипломатів офіційних пояснень з приводу ситуації, що склалася», - сказав Перебийніс.

Він повідомив, що на адресу МЗС РФ спрямована вербальна нота відповідного змісту.

Дипломатичним представництвом України в Москві проводиться робота для забезпечення Савченко необхідною правовою допомогою.

На запитання про можливість звернення в міжнародні суди, Перебийніс відповів, що Україна розглядає всі можливі заходи для звільнення Савченко, в тому числі звернення в судові органи як по лінії держави, так і по лінії родичів, оскільки в цій справі є абсолютно прозоре порушення всіх можливих міжнародних прав, а також прав і свобод Савченко. «Я думаю, що і Держава Україна, і вона особисто має непогані шанси такі суди виграти», - сказав Перебийніс.

Як раніше повідомляв ForUm, у середу, 9 липня, стало відомо, що Савченко, яка перебуває зараз у СІЗО у Воронежі, пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

У СК РФ стверджують, що її затримали в РФ після того, як вона перетнула кордон без документів під виглядом біженки.

МЗС України вимагає від Росії негайно надати інформацію про незаконне вивезення української льотчиці.

Президент України Петро Порошенко доручив Генеральній прокуратурі та Міністерству закордонних справ розібратися в ситуації з українською льотчицею Надією Савченко, яку слідчі органи РФ звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105