Зростання рівня агресії негативно впливає на економіку України, прогнози для якої і без того невтішні. Таку думку в коментарі Forum'у висловила перший заступник голови парламентського Комітету з питань бюджету, народний депутат України Оксана Калетник.

«У нас істотно знизився золотовалютний запас - практично на 50%. На що йдуть гроші? На баланс валюти та виплату боргів. Нам зараз виплачувати близько трьох мільярдів Росії, при тому, що очікуваний транш від МВФ всього лише 1,5 млрд дол. МВФ нам не переглядає графік погашення, і зрозуміло, що борги нам ніхто не пробачить. Звідки ми насичуємо золотовалютний резерв? Переважно за рахунок експорту. А експорт - це переважно південний схід, де війна, і все стоїть», - підкреслила Калетник.

Також парламентарій наголосила, що з такими темпами розвитку економіки нас можуть чекати не дуже хороші прогнози та наслідки. «Надходжень валюти в Україну немає, а валютні витрати зростають з космічною швидкістю. Внутрішній ринок завмирає. Плюс - під час війни у нас зростає попит на імпортні продукти, такі як паливо. Армію треба як мінімум годувати, поїти і заправляти. Звідси інфляція знову ж», - пояснила перший заступник голови парламентського Комітету з питань бюджету.

Крім того, політик зазначила, що в таких економічних умовах вибори в Україні будуть серйозним дестабілізуючим чинником.

«Зрозуміло, що вибори не покращують ситуацію в економіці - це питання чергової нестабільності. Вже зараз ми бачимо, як лягає економіка, як люди залишають країну. А якщо країну залишають люди з грошима, які здатні щось робити, - така велика країна буде обслуговуючим персоналом. До цього все йде. Адже коли ми нарощуємо градус негативу і агресії, а це йде з екранів телевізорів, коли популяризується війна, то про що говорити? Сьогодні люди в Україні дійсно активно підтримують АТО. На мій погляд, це руйнівні моменти, оскільки градус агресії зростає, і це не несе ніякої користі для економіки, для країни», - підкреслила вона.

У той же час Калетник зазначила, що якість депутатського корпусу повинна бути покращена, і нагадала, що після лютневих подій неодноразово виступала за проведення перевиборів у парламент. «Я вважала, що вибори в парламент могли бути більш корисними, ніж навіть вибори президента. Частина людей, які сьогодні у ВР, мають зашкарублі стереотипні підходи до процесів, і замінити їх на людей, що представляють нову хвилю, було б корисніше. Коли люди довгі роки вчаться користуватися схемами, знають, як приховано від суспільства просувати ті чи інші інтереси, їх потрібно активно прибирати», - вважає парламентарій.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

591