Президент України Петро Порошенко доручив Генеральній прокуратурі і Міністерству закордонних справ розібратися в ситуації з українською льотчицею Надією Савченко, яку слідчі органи РФ звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі.

«Щойно Президент дав доручення Генпрокуратурі і МЗС з приводу того, щоб розібратися в ситуації з Надією Савченко», - повідомив керівник прес-служби Президента Андрій Жигулін на брифінгу у середу в Києві.

У свою чергу заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий поінформував, що українська влада вживає всіх заходів для якнайшвидшого звільнення української льотчиці, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Фактично, йдеться про те, що нашого громадянина викрадено з території України, і утримують за кордоном. Це абсолютно неприйнятна ситуація», - сказав він.

Чалий нагадав, що МЗС України вже відреагувало відповідною нотою російській стороні.

«Це не єдиний випадок, проте він є резонансним. Я не можу розкрити всі моменти, яким чином Президент України впливає на цю ситуацію...але ці запитання щодо кожної людини перебувають на контролі у Президента, відповідних органів влади України», - сказав він.

Він також запевнив, що українська сторона здійснюватиме всі необхідні кроки, в тому числі за підтримки міжнародного співтовариства.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи може мати місце обмін українців, які перебувають у Росії на громадян РФ, затриманих в Україні, Чалий сказав: «Наші спеціальні структури працюють над різними схемами, і часто оголошення цього може нашкодити конкретним випадкам».

За його словами, в української сторони є списки всіх людей, яких затримали, ведеться робота для їх звільнення.

31-річна штурман Надія Савченко пройшла армійську школу ПДВ, відслужила у складі українського миротворчого контингенту в Іраку, після чого у 2009 році закінчила Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Після близько 30 днів боїв у складі добровольчого батальйону «Айдар» потрапила в полон до НЗФ під містом Щастя (Луганська обл.) у червні.

У середу, 9 липня, стало відомо, що Савченко, яка перебуває нині в СІЗО у Воронежі, пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

У СК РФ стверджують, що її затримали в РФ після того, як вона перетнула кордон без документів під виглядом біженки.

МЗС України вимагає від Росії негайно надати інформацію про незаконне вивезення української льотчиці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом