Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський оголосив війну своїм колегам-конкурентам - олігархам Донбасу, пишуть «Вести».

Як написав у «Фейсбук» його заступник Борис Філатов, губернатор на нараді в обладміністрації заявив: «Держава сьогодні просто зобов'язана провести конфіскацію майна, заводів, акцій прихильників сепаратизму. Всіх тих, хто фінансував і продовжує фінансувати терор у країні. Вдумайся, мало того, що вони сперли на безконкурсній основі, фактично безоплатно, десятки заводів, енергокомпаній, «Укртелеком», але сьогодні за рахунок цих підприємств Янукович та його прибічники фактично спонсорують убивство наших громадян».

Хоча в тексті йдеться про безіменних «спонсорів сепаратизму», серед їхніх компаній значиться і «Укртелеком», власником якого є Рінат Ахметов. Та й звинувачення у фінансуванні сепаратизму звучали не тільки на його адресу, але й на адресу більшості великих бізнесменів Донецької та Луганської областей.

«Донецькі» відреагували на заяву Коломойського в дусі «він погано закінчить». «Такі заяви робляться від злості, від почуття власної неповноцінності і передчуття неминучості трагічного кінця, - сказав голова Донецької організації Партії регіонів Микола Левченко. - Люди, на руках яких кров, не можуть жити довго і щасливо. Люди, які втягнули країну в кровопролиття і тим часом витягують з Нацбанку рефінансування, в рази більше, ніж у 2013 році, не можуть не кінчити погано».

Про апетити дніпропетровського губернатора щодо власності конкурентів (особливо Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа) у політколах говорять ще з березня. Однак мова може йти не тільки про банальне відбирання власності. За словами Філатова, Коломойський пропонує віддати активи розкуркулених олігархів «у спеціальне ВАТ, в якому акціонерами будуть учасники АТО, ветерани, родичі загиблих». «А як ти думаєш? Чому одні повинні помирати за свою країну, а інші продовжувати жирувати?! Ти взагалі розумієш, які питання почнуть ставити хлопці владі, коли повернуться з фронту?!» - так обґрунтував свою пропозицію губернатор-олігарх.

«Схоже, створюючи собі популярність серед військових, дніпропетровський губернатор створює базу для формування власної армії, - каже політолог Кость Бондаренко. - І якщо буде створено такий собі феодальний центр, що спирається на таку армію і ставить владі свої умови, це може створити велику проблему для Президента. Думаю, Порошенко це розуміє. По суті, питання стоїть в тому, чи зможе влада зробити Коломойського винуватцем усіх бід, чи йому вдасться утримати хвилю власної популярності. В останньому випадку, спираючись на вірні йому збройні загони, він може стати могильником влади».

Схожі коментарі на тему «Коломойський рветься до влади» вчора з'явилися ще від низки експертів та журналістів. На них Філатов відреагував просто: «Вуха сховайте, відставної кози барабанщики. Невже хтось думає, що після всього, що сталося, нас можна налякати чорним піаром?»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84