Офіційну інфляцію за підсумками 2014 року «підмалюють». Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Валерія Гонтарєва (глава НБУ - Ред.) дала прогноз інфляції на цей рік 17-19%. Але ціни на промислові товари завжди випереджають зростання роздрібних, і вже подорожчали на 18%. Цього року інфляцію нам трошки підмалюють», - переконаний Охріменко.

Експерт нагадав, що Держстат 7 липня змінив структуру інфляції.

«Тепер проблем з офіційною інфляцією не буде, вона становитиме «правильний» показник. Вони урізали в структурі під час розрахунку інфляції витрати на ЖКП (воду, опалення, газ), споживання м'яса, одягу, взуття та бензину. Натомість збільшили споживання капусти, картоплі на 49%, круп. Тобто просто зсунули структуру і додали ті продукти, які демонструють однозначну дефляцію», - пояснив він.

«Офіційна інфляція в Україні буде близько 15-16%, її підмалюють. Уже в липні ми спостерігатимемо за даними Держстату божевільний обвал цін і дефляцію, адже картопля дійсно подешевшала. Але реальна інфляція буде близько 30%. У НБУ кажуть про 19% - це оптимістичний прогноз, а песимістичний - набагато більше. Вже зараз цукор подорожчав на 29%, метал - 32%, нафта - 33%. Інфляція буде дуже висока», - прогнозує економіст.

Нагадаємо, глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що інфляція в Україні у 2014 році може зрости до 17-19% під впливом девальвації гривні і підвищення регульованих тарифів.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61