Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що кримським татарам потрібна автономія тільки в складі України.

Так він прокоментував питання про відновлення національно-територіальної автономії кримськотатарського народу, яке стоїть на порядку денному засідання Меджлісу в Генічеську 4 - 5 липня, передає «Крим.Реалії».

За словами Джемілєва, це питання потребує суттєвого доопрацювання, оскільки спочатку постанова Курултаю містила неточності.

«З моєї точки зору, на Курултаї 29 березня була зроблена одна невелика помилка. Говорячи про те, що народ, як і попередніми роками, прагнутиме до відновлення своєї національно-територіальної автономії, не було чітко зазначено, де саме, в який конкретно країні, і це дало ґрунт для різного роду спекуляцій. Треба вказати, як і попередніми роками, як ми й спочатку заявляли, що ми добиваємося відновлення своєї національно-територіальної автономії у складі саме української держави», - наголосив Джемілєв.

Також лідер кримськотатарського народу зазначив, що на засіданні будуть розглянуті питання захисту прав кримських татар у період окупації Криму, з підключенням правозахисних організацій. На порядку денному засідання Меджлісу кримськотатарського народу, яке проходить в Генічеську за участю Мустафи Джемілєва, стоять п'ять питань.

У тому числі - про хід виконання постанови Курултаю кримськотатарського народу VI скликання від 29 березня 2014 «Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму»; про Світовий Конгрес кримських татар, про дату проведення та питань порядку денного чергової сесії Курултаю кримськотатарського народу, про створення робочої групи Меджлісу кримськотатарського народу.

У засіданні беруть участь 25 членів Меджлісу з тридцяти двох. Зокрема, відсутні «віце-спікер кримського парламенту Ремзі Ільясов, муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв, Абдураман Егіз, Тейфук Гафаров, Садих Табах і Кадир Османов. Відомо, що Садих Табах не бере участі у засіданні Меджлісу з поважної причини - через хворобу матері. Аблаєв та Егіз - через хворобу. Решта відсутні з невідомих причин.

Нагадаємо, лідерові кримськотатарського народу, народному депутату України Мустафі Джемілєву заборонили в'їжджати в Крим до 2019 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом