Україна, за умови суттєвої економії газу, може прожити майбутню зиму без імпорту палива з Російської Федерації, заявив на брифінгу в Києві голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Якщо ми будемо економити в тому темпі, в якому пропонуємо, ми повинні пройти зиму тільки з газом із Європи», - сказав Коболєв.

Він повідомив, що сьогодні польський маршрут постачання газу в Україну завантажений на 100%, угорський маршрут дозавантажать найближчим часом європейські компанії, а з вересня розпочне роботу так званий малий реверс зі Словаччини, передає «УНІАН».

Крім того, Коболєв наголосив, що Україна має великий потенціал до скорочення споживання природного газу в середньому на 6 млрд кубометрів за рік за наявного обсягу споживання близько 50 млрд кубометрів на рік. Зокрема, тільки у комунальній сфері можна досягти скорочення споживання газу на 4 млрд кубометрів.

«Якщо ми напружимося один раз, у нас є всі шанси пройти комфортно зиму», - сказав глава «Нафтогазу». «Ми запускаємо публічну кампанію, де пояснюватимемо, як зекономити споживання газу», - додав він.

Коболєв повідомив, що наразі «Нафтогаз» має значні обсяги газу в ПСГ і продовжує закачувати паливо з Європи.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час засідання енергетичного кризового штабу доручив Міненерговугілля та іншим міністерствам розробити план дій щодо забезпечення стабільного проходження в Україні опалювального сезону без російського газу.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив профільним міністерствам, керівництву НАК «Нафтогаз України» та обласним державним адміністраціям переходити на план функціонування енергетичної галузі, який передбачає припинення постачання газу Російською Федерацією.

16 червня «Газпром» звернувся в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до «Нафтогазу України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 мільярдів доларів. Постачання газу в Україну було припинено.

4 липня Міністерство фінансів України спільно з іншими міністерствами та відомствами розробило вісім можливих варіантів заміщення природного газу, який імпортується, іншими видами палива та енергії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66