Валерій Гелетей не ліз у кишеню за словом, коли заступав на посаду міністра оборони України, пише Крістіан Еш для Berliner Zeitung.

«Україна переможе, і (...) Парад Перемоги обов'язково буде в українському Севастополі», - заявив новий глава військового відомства.

При цьому кожен, хто сидів у залі, продовжує журналіст, знав, що українській армії далеко до того, щоб воювати за Крим, анексований Росією. Та й командування військами, що воюють на сході України, не входить у число завдань, які належить вирішувати Гелетею. Його першочергове завдання - реорганізація української армії, підкреслює Еш.

Ні в кого в Україні немає сумнівів у тому, що країні потрібна абсолютно нова армія. Майже два десятиліття поспіль Збройними силами України нехтували, всюди панувала корупція. В результаті цього, підкреслює видання, армія «дала осічку», коли знадобилася країні. Українські військові ведуть бойові дії, але зазнають при цьому величезних втрат: ополченці збивають один вертоліт за іншим, у ході боїв гине мирне населення. Замість того, щоб воювати з ворогом точною зброєю, українські військові обстрілюють густонаселені житлові квартали важкою артилерією. Все це, констатує Еш, свідчить про рішучість, але ніяк не про професіоналізм, пише «Инопресса».

А ось чи впорається Гелетей з таким завданням - це вже інше питання, пише журналіст. Гелетей за званням - генерал-полковник, але він не військовий, а скоріше головний український «охоронець».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

502