Президент України Петро Порошенко щоденно подає сигнали про готовність повернутися до перемир'я з Донбасом, заявив у коментарі Forum'у президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов.

«Тієї ночі, коли Президент приймав рішення після доповіді Ради безпеки, було видно зі звернення, що він припиняє перемир'я, але не відмовляється від мирного плану. Для нього поновлення АТО - це примус до миру. Він прийняв компромісне рішення, тому що йому доповідають правдиву інформацію», - сказав Попов.

Політолог нагадав, що в парламенті Порошенко сказав, що потрібно виграти війну не з автоматами, а в серцях українців.

«Він розуміє, що настрої на Донбасі ще не тотально проукраїнські. Продовження АТО - це відштовхування жителів цього регіону. Тому він сказав про те, що готовий піти на компроміс і намагається показати своїм співвітчизникам, що піклується про них, розуміючи, що не всі його люблять. Президент щодня подає сигнали, в тому числі і в телефонних розмовах, про те, що він готовий припинити АТО і повернутися до переговорів», - зазначає експерт.

На запитання про те, чи дійсно оточення Президента поділилося на прихильників миру і війни, Попов відповів: «Це абсолютно природний процес. У Президента є багато каналів отримання інформації. Якщо б вони були в одному векторі, це збільшувало б шанси на помилку. Звичайно, є прихильники продовження силової операції. Вони є і в Адміністрації Президента, і в керівництві силових відомств, правоохоронних органів. Але є й ті, хто наполягає на переговорах. Президент вислуховує обидві сторони. Його рішення було компромісом - з одного боку, продовжити АТО, з іншого - не запроваджувати воєнний стан. Надалі його рішення й будуть такими - на межі компромісу. Він слухає «яструбів» зі свого оточення, але залишається на мирних позиціях».

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом