Міністерство фінансів України спільно з іншими міністерствами і відомствами розробило вісім можливих варіантів заміщення природного газу, який імпортується, іншими видами палива та енергії. Про це йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

1. Біопаливо. Цей напрям розрахований для використання локально в населених пунктах, де проживає не більше 20 тис. жителів. Пропонується перевести котли на опалення біологічно активними видами палива.

У Мінфіні очікують, що впровадження таких проектів поліпшить розвиток логістики (складське господарство, дороги, теплові мережі, соціальна інфраструктура). Крім того, для створення сировинної бази можуть використовуватися малопридатні землі (в Україні налічується до 8 млн га), що зумовить збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Серед мінусів - обмеженість кола споживачів (на сьогодні використовується тільки для виробництва тепла бюджетним установам).

2. Синтез-газ (горючий газ) - це газ, отриманий в результаті газифікації вугілля. Для його видобутку використовують залишки вугілля власного виробництва. Застосування можливе як локальне, так і глобальне. Реалізація цього варіанту вплине не тільки на зменшення використання імпортованого природного газу, але й дозволить за наявності додаткового обладнання зменшити викиди вуглекислого газу в повітря, пояснюють у міністерстві.

3. Збільшення власного видобутку палива передбачає впровадження технологій глибинного буріння.

У Мінфіні нагадують, що в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини попередніми роками було відкрито 43 газоконденсатні нафтогазові родовища на глибинах понад 5 км. Проте одним із мінусів реалізації запропонованого варіанту є відсутність економічних стимулів для видобутку газу через його високу собівартість. Також існує потреба в оновленій карті геологорозвідувальних робіт щодо підтвердження запасів газу.

4. Водовугільне паливо, тобто створення вугільних сумішей. Хоча реалізація проекту потребує виділення додаткової території, це дозволить зменшити викиди в атмосферу. Крім того, що такий варіант передбачає заміщення імпортованого природного газу і безвідходне виробництво, його реалізація також дозволить знизити собівартість теплоенергії на 50%.

5. Використання електроенергії в нічний час для акумуляції тепла - автономні системи опалення будівель на базі теплоакумуляторів - генератор та акумулятор тепла в системі опалення і гарячого водопостачання з примусовою циркуляцією теплоносія для приміщень.

Очікуваний термін реалізації проекту - 25 робочих днів, а його окупність - 3-4 роки, при цьому гарантована експлуатація становить 30 років. Серед додаткових витрат - необхідність встановлення другого лічильника. Обладнання легко адаптується в чинну систему опалення.

6. LNG термінал (морський термінал з прийому скрапленого газу). На думку вчених, LNG можна розглядати як альтернативу російському природному газу, який постачатиметься за ринковими цінами 380 дол. за 1 тис. куб. м.

Однак, зазначають у Мінфіні, є низка невирішених питань, зокрема, щодо постачальників газу, відведення земельних ділянок під об'єкти проекту, політичне питання з Туреччиною для транзиту через протоку Босфор і т.д.

7. Синтез-газ SG - газ для хімічної промисловості, отриманий в результаті газифікації (конверсії) вугілля. Для видобутку використовується рядове вугілля власного видобутку (близько 10 млн т вугілля будь-яких марок). Собівартість виробництва синтез-газу з вугілля вдвічі дешевша, ніж з природного газу.

8. Синтетичний природний газ SNG - це аналог природного газу, отриманий в результаті газифікації (конверсії) вугілля. Реалізація такого варіанта передбачає зменшення використання імпортованого природного газу на 2 млрд м. куб. Однак на сьогодні сертифікації установок з газифікації в Україні немає.

Для розвитку зазначених напрямів Мінфіном запропоновано створити робочу групу, очолювану Мінрегіоном, серед основних завдань якої - пошук реальних проектів, спрямованих на заміщення імпортованого природного газу, які можуть претендувати на державну підтримку. Пріоритетними мають бути проекти, спрямовані на заміщення імпортованого природного газу (а не модернізацію газового обладнання) при виробництві тепла населенню, оскільки саме в сфері теплопостачання держава здійснює подвійне субсидування, підкреслюють у Мінфіні.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час засідання енергетичного кризового штабу доручив Міненерговугілля та іншим міністерствам розробити план дій щодо забезпечення стабільного проходження в Україні опалювального сезону без російського газу.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив профільним міністерствам, керівництву НАК «Нафтогаз України» та обласним державним адміністраціям переходити на план функціонування енергетичної галузі, який передбачає припинення постачання газу Російською Федерацією.

16 червня «Газпром» звернувся в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до «Нафтогазу України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 мільярдів доларів.

Постачання газу в Україну було припинено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом