Європейський Союз жорстко вимагатиме виконання усіх норм, прописаних в економічній частині Угоди про асоціацію, яка несе серйозні ризики для вітчизняного АПК. Таку думку в коментарі Forum'у висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин народний депутат Сергій Лабазюк.

«Не думаю, що Європа буде менш жорсткою і робитиме щось дуже позитивне, я цього не спостерігаю, і багато хто зі мною погодиться, що крім гучних заяв, дій не видно. І, звичайно, Європа в першу чергу зацікавлена в ринку збуту, а не в постачанні продукції на їхні території, і якщо говорити саме про АПК, про сільськогосподарську продукцію, - ми маємо величезні ризики і в наступні 1-3 роки ми лише втратимо, а не набудемо», - сказав він.

Лабазюк вважає, що отримувати прибуток вітчизняний АПК зможе тільки після відновлення інвестиційної привабливості України.

«Є іскорка надії, що з часом ми зможемо залучити інвестиції, доведемо все до європейських стандартів, у тому числі собівартість, ціноутворення та ін. Якщо суттєво покращимо законодавство, тільки тоді ми зможемо вийти на конкурентний ринок зі своєю продукцією і воювати за європейські ринки, а ті незначні квоти зовсім не компенсують того, що ми втрачаємо, в разі втрати російських ринків. І ще один приклад, собівартість української свинини набагато вища, ніж європейської за рахунок того, що технології далеко не такі сучасні», - пояснив він.

Крім того, Лабазюк підкреслив, що сьогодні держава не зможе підтримати АПК: держпрограми вже сьогодні не фінансуються, до того ж в Україні дуже складна фінансово-економічна ситуація.

«Мріяти про те, що буде багато державних програм підтримки АПК не доводиться, я в це не вірю, але що можливо - це здешевлення кредитів... До того ж, держава не повинна втручатися в господарську діяльність», - сказав він.

Політик також наголосив, що якщо всі ризики не будуть враховані і прораховані, мінімізувати їх буде неможливо.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171