Верховна Рада не підтримала внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів.

За відповідний законопроект проголосувало лише 111 народних депутатів, повідомляє кореспондент Forum'у.

Представники низки депутатських фракцій зазначили, що ухвалення документа в такій редакції фактично означало б узурпацію судової влади Президентом та Вищою Радою юстиції.

Проектом закону передбачалося, що Президент на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції призначає і звільняє суддів. Раніше такої норми не було.

Також передбачалося, що призначення на посаду судді суду загальної юрисдикції здійснюється Президентом безстроково на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції.

«Переведення судді до іншого суду загальної юрисдикції здійснюється Президентом України на підставі та згідно з поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Переведення судді здійснюється тільки за його згодою, в тому числі у випадках ліквідації чи реорганізації суду загальної юрисдикції, в якому він обіймає посаду. Переведення судді до суду вищої інстанції здійснюється тільки на конкурсній основі в порядку, визначеному законом», - зазначається в тексті законопроекту.

«Оскільки п'ятирічний термін, на який суддя призначався на посаду вперше, скасовується, то з Конституції України виключаються повноваження Верховної Ради України про обрання суддів на посади та звільнення їх із посад», - наголошується в тексті пояснювальної записки до цього документа.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156