Після підписання Асоціації з ЄС, шанси на запровадження безвізового режиму з Європою в Україні зросли. Але активістам Майдану, який починався саме з цієї вимоги, відкриті кордони з ЄС уже не потрібні, пише «Взгляд».

Більше того, зазначає видання, нинішні мешканці Майдану пропонують запровадити візи для європейців, а український кордон і зовсім закрити - щоб ніхто не втік через нестабільну ситуацію в країні.

Європейська сторона дотримується думки, що запровадження безвізового режиму зараз залежить багато в чому від української влади. Україна, у свою чергу, не обіцяє ніяких точних термінів. Днями заступник міністра закордонних справ Наталя Галібаренко заявила, що українцям не варто очікувати вільного в'їзду в Європу з 1 січня 2015 року.

Подібні заяви представники Майдану не сприймають дуже позитивно й обіцяють боротися з нечесними чиновниками. Голова Координаційної ради Майдану Андрій Хома заявив, що українцям просто задурюють голову і не говорять, що буде».

«Будемо звільняти всі кабінети від усіх чиновників і некомпетентних осіб. Тобто, третій Майдан буде», - пообіцяв Хома.

Втім, безвізовий режим майданівця мало хвилює. «Я не прихильник Європи. Я б взагалі запропонував запровадити візовий режим в Україну для всіх країн ЄС, щоб наповнити бюджет», - заявив активіст.

Ще один мешканець Майдану, львів'янин Зіновій сказав, що відкладання безвізового режиму - це правильне рішення.

«Якщо відкрити кордони, завтра 80% українців перебереться туди. Треба спочатку навести лад у своїй країні, а потім відкривати кордони», - упевнений активіст. Він запропонував на час нестабільної ситуації в країні зовсім заборонити виїзд з України. «Ми повинні перекрити кордони, аби молодь не тікала. Якщо вона втече, то хто буде захищати країну?».

Ростислав з Комендантської сотні Майдану таокж упевнений, що відкривати кордони поки зарано. «Нам потрібно спочатку дорости до Європи. Звичайно, молоді треба туди їздити. Але не зараз», - каже майданівець.

Політолог Михайло Погребинський стверджує, що все ж таки в України зросли шанси на запровадження безвізового режиму, оскільки новій владі потрібно показати хоч якісь успіхи. Хоча найближчим часом кордони, на думку експерта, все-таки не відкриють.

«Мені здається, що в близькій перспективі, близько півроку-року, розраховувати на безвізовий режим з ЄС не доводиться. До речі, формально Молдова отримала безвізовий режим, але кількість документів для них, крім паспорта, які треба оформити, щоб проїхати в Європу, не набагато менша, ніж потрібно для отримання візи в Україні», - заявив експерт.

Однак у Європи, за його словами, є моральні зобов'язання перед Україною, тому вона повинна відкрити кордони.

«Це той випадок, коли Європа разом з Америкою змінила українську владу, на слухняну бажанням Заходу. Тепер у них є моральне зобов'язання, принаймні з безвізовим режимом», - пояснює політолог.

До того ж, українській владі невигідно затягувати цей процес. «Владі треба показати хоч якийсь успіх на тлі усіх провалів», - сказав Погребинський.

Він пояснив, що зараз процес може затягнуться, в тому числі і через відкритий кордон з Росією, який зараз ніяк не контролюється.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом