На Президента України Петра Порошенка у прийнятті рішення щодо Донбасу чинять тиск прихильники «партії війни». Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

«Більшість оточення Президента є прихильниками «партії війни». Можливо, прихильником миру є Порошенко, але він перебуває під тотальним тиском. Допускаю, що міністр закордонних справ, глава Адміністрації (Президента - Ред.) не прихильники війни, їхня політична позиція не засвічена», - сказав Погребинський.

За його інформацією, прихильником «партії війни» є генеральний прокурор України і фракції, які теоретично підтримують Президента, але на практиці висловлюються за запровадження воєнного стану на Донбасі.

«Партія війни» переслідує свої цілі. Мені здається, вони так бачать завершення революції. Вони вважають, що Україна повинна ідентифікувати себе ворожою стосовно РФ, визначити себе як антиросійський форпост. Хочуть закріпити не тільки на словах, але й у свідомості суспільства та державної політики. Я вважаю, що це просто самогубна політика, і вона не сприяє збереженню Донбасу в складі України», - вважає експерт.

Політолог зазначає, що голос «партії миру» практично не чути в країні, а її метою є припинення загибелі людей з обох боків і збереження Донбасу в складі України.

«Реальність покаже, що війна безперспективна. Очевидно, що війну веде не держава Україна з державою Росія, і я вже мовчу, що в такій війні у нас немає шансів. Йде війна добровольців антиросійських з проросійськими. Це повноцінна громадянська війна. Армія воювати не хоче, а хочуть батальйони Коломойського і Нацгвардія, де хлопці з Майдану. З того боку точно такі ж люди, які хочуть воювати за свої ідеї», - пояснює політолог.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом