Спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов погрожує мітингувальникам біля стін парламенту відмовою від розгляду законопроектів, які стосуються врегулювання питання з валютними кредитами. Про це, як передає кореспондент Forum'у, він заявив у ході пленарного засідання ВРУ.

До цього народний депутат від фракції ВО «Свобода» Олексій Кайда повідомив, що профільний парламентський комітет не зміг сьогодні розглянути три альтернативні проекти закону щодо врегулювання питання з валютними кредитами у зв'язку з тим, що вихід з ВРУ був заблокований і частина депутатів так і не змогли потрапити на засідання комітету.

Після чого Турчинов повідомив, що вранці відбулася нарада з керівником НБУ і міністром фінансів щодо валютних кредитів.

«Повідомляю позицію, яку вони висловили в ході цієї наради: у випадку, якщо буде ухвалений незбалансований закон, міжнародні організації припинять співпрацю з нашою державою і в Україні буде дефолт з усіма витікаючими з цього наслідками», - сказав він.

Після чого він обурився фактом блокування роботи профільного комітету.

«У зв'язку з тим, що ви заблокували роботу парламентського комітету, він не зміг підготувати спільний проект. Ще раз будете так діяти і блокувати, взагалі це питання розглядатися не буде. Крапка», - заявив Турчинов, звертаючись до пікетувальників.

«Тому я прошу організувати роботу комітету і ВРУ. А провокаторам, які блокують комітет ВРУ, нехай подякують ті вкладники, які не знають, як повертати вклади. Я ще раз наголошую, що без розгляду комітетом трьох законів, які внесені, в тому числі і Нацбанком, і вироблення спільної позиції, ВРУ не зможе прийняти рішення. Пікетувальників прошу допомогти роботі комітету, а не заважати йому», - резюмував він.

Як повідомляв ForUm, у вівторок, 1 червня, біля будівлі Верховної Ради відбулася акція протесту, учасники якої вимагали ухвалення законопроекту №4895, що забезпечує переведення валютних кредитів у нацвалюту.

Пізніше учасники акції протесту заблокували рух транспорту на вул. Грушевського і Садовій.

Крім того, біля будівлі комітетів Верховної Ради сталася стрілянина.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом