Підвищення тарифів на воду з 1 липня не позначиться на поліпшенні її якості, але спричинить збільшення заборгованостей з оплати ЖКП. Про це кореспондентові Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Від підвищення тарифів на воду її якість, на жаль, не зміниться. Ціну збільшили, але ЖКГ ніхто не реформував. У нас досі залишилася радянська модель, коли ніхто ні за що не відповідає. Коли у вас немає води - ви не знаєте, кому скаржитися», - сказав Охріменко.

Експерт нагадує, що в разі відсутності води користувач звертається в ЖЕК, а його звідти відправляють у «Водоканал», який посилається на ЖЕК, тобто виходить замкнуте коло.

«Підвищення тарифу - це одна з вимог МВФ. Збільшення ціни на газ автоматично призводить до надвартості електроенергії та води. Швидше за все, тепер у нас буде зростання заборгованості за воду та інші ЖКП. У нас і так українці заборгували 13 млрд грн за послуги ЖКГ, а тепер буде 30 млрд», - прогнозує він.

Нагадаємо, з 1 липня українці почнуть отримувати платіжки за комунальні послуги за підвищеними тарифами.

Так, подорожчали послуги водопостачання, водовідведення та опалення. Таким чином, додавши до них підвищені раніше тарифи на газ (з 1 травня) та електроенергію (з 1 червня), плата за послуги ЖКГ зросте на 60-90%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175