У США в понеділок, 30 червня, починається суд над студентом із Казахстану Азаматом Тажаяковим, обвинуваченим у перешкоджанні розслідуванню теракту в американському Бостоні (штат Массачусетс) в квітні 2013 року.

Як очікується, на суді міста пройде відбір присяжних засідателів, яким належить вирішити долю 20-річного Тажаякова. Відповідно до американської судової практики, треба набрати 12 основних і кілька запасних присяжних. Прокурори та адвокати виступлять зі вступним словом 7 липня, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Тажаяков та ще один студент з Казахстану - Діас Кадирбаєв - в'їхали до США в 2011 році за студентськими візами і були добре знайомі з Джохаром Царнаєвим, обвинуваченим у скоєнні теракту на Бостонському марафоні.

Через три дні після вибухів Тажаяков і Кадирбаєв, за даними слідства, позбулися рюкзака з піротехнікою та ноутбука, що належали Царнаєву. Передбачається, що вони зробили це, побачивши в новинах фотографію Царнаєва і вирішивши, що він причетний до вибухів у Бостоні. Рюкзак згодом був виявлений на сміттєзвалищі.

Якщо казахстанців визнають винними, їм загрожує до 25 років позбавлення волі. Самі вони свою провину не визнають. Суд над Кадирбаєвим почнеться у вересні цього року.

Адвокати Тажаякова і Кадирбаєва побоюються, що буде складно відібрати присяжних, які б неупереджено ставилися до підсудних, котрих ЗМІ постійно пов'язували з іменем Джохара Царнаєва. Як стало відомо минулого тижня, Тажаяков відмовився співпрацювати зі стороною обвинувачення, будучи впевненим, що його виправдають. «Він знає, що не винен», - заявив адвокат обвинуваченого Меттью Майєрс. Відомо лише, що казахстанцу було запропоновано частково визнати провину. Подробиці того, що пропонувалося в обмін, не розкриваються.

Очікується, що давати свідчення в суді проти Тажаякова буде подруга Кадирбаєва Баян Куміскалі. Вона була присутня під час обшуку, який проводили агенти ФБР у квартирі Кадирбаєва і Тажаякова у місті Бедфорд (штат Массачусетс).

В обмін на дачу свідчень у суді Куміскалі було гарантовано, що вона сама не опиниться на лаві підсудних.

Тажаяков і Кадирбаєв познайомилися з Царнаєвим у Массачусетському університеті в Дартмуті поблизу Бостона, де вони разом навчалися. Влада вважає, що студенти не знали про запланований теракт і не брали участі в його підготовці. Наразі казахстанці перебувають під вартою.

Як раніше повідомляв ForUm, внаслідок двох вибухів на фінішній лінії марафону в Бостоні 15 квітня 2013 року троє людей загинули і понад 260 отримали поранення.

Нагадаємо, Тамерлан Царнаєв помер від поранень, отриманих у перестрілці з поліцією. Його молодшого брата Джохара затримали. Відомо також, що вдова відмовилася забирати тіло чоловіка - це зробили його родичі.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28