Віктор Медведчук вважає, що протягом багатьох років політики писали Конституцію під конкретного Президента, намагаючись зберегти диктат центральної влади і концентрацію владних повноважень в одних руках. Про це політик написав у своєму блозі, присвяченому річниці ухвалення Конституції України.

«Протягом багатьох років політики робили все, щоб усунути народ від ухвалення Основного Закону. І Національна конституційна рада за Ющенка, і Конституційна асамблея за Януковича, і тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради - всі ці органи виявилися нежиттєздатними, оскільки розробляли Основний Закон не для народу як суверена влада, а писали Конституцію під конкретного Президента, намагаючись зберегти і диктат центральної влади, і концентрацію владних повноважень в одних руках», - написав лідер «Українського вибору».

Так, конституційний договір 1995 року став компромісом між двома гілками влади. «Конституційна» ніч 1996-го знаменувала народження Основного Закону незалежної України. Конституційна реформа 2004 року ввела парламентсько-президентську форму правління. Але неконституційне рішення Конституційного Суду у 2010-му поставило країну на шлях абсолютизації влади і диктатури.

Нинішня криза, на думку Медведчука, багато в чому викликана штучним стримуванням народних ініціатив, спрямованих на реалізацію права громадян брати участь в управлінні країною, на зміцнення територіальних громад, на захист і гарантування їхніх прав та свобод.

«Новообраний Президент висловив готовність почати реформування Основного Закону. Але для того, щоб Конституція повною мірою відображала нові реалії і відповідала потребам розвитку держави, її співавторами повинні стати громадяни України. Народну Конституцію може затвердити тільки народ України. Саме народ має стати головним суб'єктом конституційного процесу», - підкреслив політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31