Сьогодні - День Конституції України.

Це державне свято щорічно відзначається на честь ухвалення Конституції незалежної України. Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її ухвалення.

Чинна Конституція України складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а 15 розділ містить 16 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.

Перша українська Конституція була створена Гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом у 1710 році. Вона вважається першою українською Конституцією, а також однією із перших Конституцій в Європі. Документ був складений староукраїнською мовою та латиною. Латиномовна копія Конституції Пилипа Орлика ХVIII століття зберігається в Національному архіві Швеції, україномовна - в Російському державному архіві.

Нагадаємо, 30 вересня 2010 року Конституційний Суд України скасував конституційну реформу 2004 року, повернувши дію положень Основного Закону, схваленого парламентом у 1996 році. Таким чином, Україна повернулася до президентсько-парламентської форми правління.

21 лютого 2014 року Верховна Рада України конституційною більшістю ухвалила закон про повернення дії Конституції 2004 року.

26 червня Президент України Петро Порошенко вніс у парламент проект змін до Конституції, який передбачає децентралізацію влади в Україні і є одним із ключових пунктів його мирного плану для Донбасу. Він сподівається, що Верховна Рада ухвалить зміни до Конституції у першому читанні на пленарному тижні, який почнеться 1 липня.

Того ж дня глава Венеціанської комісії Джанні Букіккіо запевнив, що у Венеціанській комісії готові вже найближчим часом розглянути проект змін до Основного Закону України, запропонований Порошенком, і дати попередній висновок.

За матеріалами «УНІАН»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом