Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії вжити заходів для звільнення решти чотирьох членів місії ОБСЄ, яких утримують члени незаконних збройних формувань, повідомили Forum'у в Департаменті інформаційної політики МЗС.

«МЗС України вітає звільнення чотирьох членів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які перебували в полоні з 26 травня. Ця довгоочікувана подія є важливим зрушенням у контексті деескалації ситуації в Донецькій та Луганській областях, на що націлений мирний план Президента України Петра Порошенка», - йдеться в повідомленні.

МЗС закликає російську сторону застосувати прямий вплив для безумовного звільнення решти чотирьох членів місії ОБСЄ, які продовжують утримуватися збройними угрупованнями. «Звільнення всіх без винятку членів місії ОБСЄ й забезпечення належних умов для наглядової діяльності місії - справа винятково міжнародного значення, що не може бути заручником жодного політичного або безпекового процесу», - підкреслили у відомстві.

МЗС України вимагає суворого дотримання дипломатичного статусу та недоторканності її членів, які перебувають в Україні на запрошення української сторони на підставі рішення Постійної ради ОБСЄ, одностайно схваленого усіма 57-ма державами-учасниками ОБСЄ.

Як раніше повідомляв ForUm, у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ підтвердили, що їхню групу в складі чотирьох спостерігачів, захоплену раніше в Донецькій області, звільнили.

Перша група спостерігачів місії зникла 26 травня в Донецькій області, до її складу входять громадяни Швейцарії, Естонії, Туреччини та підданий Данії. З другою групою з чотирьох осіб зв'язок було втрачено 29 травня в Луганській області.

19 червня стало відомо, що ОБСЄ встановила контакт з цими двома групами спостерігачів, але вони як і раніше перебувають у полоні. Вимоги від тих, хто утримує спостерігачів ОБСЄ, не висувалися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51