Правозахисні організації, що займаються питаннями вимушених переселенців з Криму та східних регіонів України, звернулися до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати закон, ухвалений 19 червня Верховною Радою.

Правозахисники наполягають на тому, що Закон (№4998-1) під назвою «Про правовий статус осіб, які змушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, м. Севастополь та обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України», не тільки марний для переселенців у практичному плані, але й суттєво обмежує права і свободи громадян.

За словами керівника правозахисного центру «Ініціатива «Схід-СОС» Олександри Дворецької, в Україні досі немає чіткого уявлення про те, скільки ж людей з Криму та східних областей країни були змушені залишити місця свого проживання.

«Державна служба з надзвичайних ситуацій називає цифру в 21 тисячу осіб, Міністерство соціальної політики - вдвічі більшу: 40 тисяч. Ми ж вважаємо, що насправді регіони, які стали небезпечними, залишило не менше 80 тисяч переселенців, і якщо уряд не вживатиме термінових заходів, уже до осені Україна зіткнеться з гуманітарною катастрофою. Не вистачає житла, те, що є, часто не готове до холодного періоду, у людей немає роботи, закінчуються заощадження, велике питання з продовженням навчання у студентів, є маса проблем з оформленням втрачених документів, громадяни не можуть отримати доступ до своїх депозитів, заблоковані банківські картки... А Україна досі навіть не спромоглася офіційно звернутися по допомогу до міжнародних організацій, які можуть і готові надати гуманітарну допомогу переселенцям!» - емоційно висловилася Дворецька.

На думку правозахисників, Президент України не повинен підписувати ухвалений Верховною Радою закон, а відправити його на доопрацювання.

Відповідна петиція, під якою стоять підписи більш ніж 20 правозахисних організацій, вже відправлена на адресу Адміністрації Президента країни.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом