Спроба колишніх радянських республік пов'язати своє майбутнє з Євросоюзом ризикує поглибити їх розкол з Росією, що загрожує вдарити по їхніх економіках, стверджують кореспонденти агентства Bloomberg Агнес Ловаш і Отт Уммелас. 27 червня Україна підписує з ЄС угоду про вільну торгівлю, а Молдова і Грузія - ще й угоду про асоціацію.

«Торговельні угоди - це не політичний захід щодо розв’язання коротко- або середньострокових економічних проблем або проблем з безпекою, - уточнює Фредрік Еріксон, директор Європейського центру міжнародної політичної економії (ECIPE). - Україна та дві інші країни сильніше закріпляться на ринку ЄС, але ринок ЄС не замінить для цих держав торгівлі та інтеграції з Росією».

Росія заявила, що вживатиме заходів, якщо угоди почнуть завдавати шкоди її торговельним відносинам. Найсильніший ефект реакція Кремля може мати на Україну, яка має рівні обсяги експорту в Росію та ЄС.

Два російські чиновники повідомили агентству на умовах анонімності, що Росія може підвищити митні збори для захисту свого ринку від європейських товарів, що йдуть через Молдову, пише «Инопресса».

Що стосується Грузії, то вона залишається вразливою до російських санкцій, оскільки обсяг її експорту в Росію зараз вищий, ніж коли-небудь з моменту здобуття незалежності. «Впевненість грузинського уряду в тому, що він здатен витримати російський тиск краще, ніж Україна, помилкова і вкрай небезпечна», - вважає Сергі Капанадзе, аналітик Європейської ради з міжнародних відносин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63