В Україні ще не відновилося торжество закону після революційних подій. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-керівник прес-служби МВС України, полковник міліції Володимир Поліщук.

«Якщо сказати, що у нас уже все після революції гідності відновилося і почав діяти закон, - це буде жартом. Народні ініціативи на кшталт «Правого сектору», «Самооборони», які робили цю революцію, ще живуть за революційними законами. Добре, коли після революції суспільство починає еволюціонувати і дія закону відновлюється. Нам ще до цього далеко», - вважає Поліщук.

За його словами, останнім часом почастішали випадки, коли активісти порушують громадський порядок.

«Якщо підійти формально до закону і відкрити Кримінальний Кодекс, то можна знайти статтю про створення незаконних збройних груп, статтю 296 «Хуліганство». Її якраз дуже часто можна застосувати до маніфестантів, які порушують громадський порядок під час проведення заходів. Але це з точки зору мирного часу і регульованої ситуації. В Україні поки перехідний період, обтяжений війною на сході країни, а також відсутністю реформування правоохоронних органів. У цей період дії активістів на совісті людей, які очолюють ці організації, щоб не паплюжити цю революцію гідності», - зазначає експерт.

Нагадаємо, що вчора 50 осіб у камуфляжній формі і балаклавах намагалися потрапити на з'їзд профспілки освіти і науки України, щоб висловити свої вимоги та претензії до його учасників.

За фактом подій біля готелю «Турист» у Києві міліція розпочала два кримінальні провадження. Зібрані відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування. Слідчим відділом Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві розпочато кримінальні провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство» і ч. 2 ст. 345 КК України «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу». Розпочато досудове слідство.

Крім того, віце-губернатор Дніпропетровської області Борис Філатов заявив, що «Правий сектор» почав займатися махновщиною».

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що активісти Майдану в найкоротші терміни повинні розблокувати будівлю Державної прикордонної служби України в Києві, в іншому разі МВС зробить це силовим чином і притягне винних у дестабілізації роботи відомства до кримінальної відповідальності.

20 червня між активістами четвертої козацької сотні Майдану та спецпідрозділом міліції «Грифон» сталися сутички біля приміщення, де повинен був проходити позачергової 12-й З'їзд суддів України на вулиці Великій Васильківській, 55 у Києві. В ході сутичок міліцією був застосований сльозогінний газ.

Також активісти розгромили відділ Ощадбанку Росії на вулиці Мазепи, 10.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142