Більшість росіян вважають, що РФ мала право приєднати Крим до своїх територій і повинна підтримувати проросійські сили на південному сході України, однак побоюються кровопролиття.

За підсумками опитування «Левада-Центру», проведеного 20-23 червня в 134 населених пунктах 46 регіонів країни, дві третини росіян (65% із 1600 респондентів) стежать за подіями в Україні. Майже не виявляють інтересу до того, що відбувається в сусідній республіці, 29% опитаних, а 6% взагалі не відстежують новини за цією темою.

Відповідаючи на прохання соціологів оцінити правомірність приєднання Криму до Росії, лише 7% назвали російські дії анексією чужої території. На думку 41% респондентів, країна мала право на захист росіян на території іншої держави. Стільки ж (41%) зазначили, що формально Росія не може приєднувати території колишніх союзних республік у разі утисків місцевого населення, але виправдовують дії російської сторони в Криму.

Тим часом більше половини (59%) росіян вважають, що країна повинна активно підтримувати проросійські сили на південному сході Україні. Кожен п'ятий (20%) респондент не вважає за потрібне втручатися у конфлікт, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За прогнозом 30% учасників опитування, внутрішні конфлікти в Україні виллються у громадянську війну, кожен п'ятий (21%) припустив, що ситуація в країні з часом нормалізується. На думку 17% респондентів, втручання Росії у ситуацію в Україні призведе до збройного зіткнення двох країн. А кожен шостий (15%) упевнений, що введення російських військ посприяє стабілізації становища в Україні.

Тим не менш, росіянам не чужі й глобальні побоювання у зв'язку зі збройними сутичками на південному сході України: 84% респондентів бояться затяжної громадянської війни, 68% - війни між Росією та Україною, 54% - третьої світової війни.

Головним джерелом інформації про події в Україні та в Криму для абсолютної більшості (91%) респондентів є телебачення. Більше чверті (26%) опитаних дізнаються новини від друзів, родичів та сусідів, 17% стежать за оновленнями інтернет-видань. Кожен дев'ятий (11%) дізнається про Україну і Крим з випусків радіопередач, кожен десятий (10%) - із соціальних мереж. Газети допомагають залишатися в курсі справи 9% учасників опитування, журнали - 2%.

При цьому у росіян практично немає сумнівів в об'єктивності федеральних ЗМІ під час висвітлення ситуації в Україні та в Криму. 79% схильні вважати, що російські журналісти не спотворюють інформацію, в той час як про зарубіжних ЗМІ в подібному ключі відгукуються лише 18% респондентів. Про необ'єктивність федеральних ЗМІ говорять 14% опитаних, про непрофесіоналізм західних журналістів повідомляють 64%.

Крім того, 61% респондентів не схильні звинувачувати російські ЗМІ в ескалації конфлікту на південному сході України. Згубний вплив журналістів на розвиток ситуації вбачають лише 18% опитаних.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307