Бізнесмен Сергій Курченко заявив, що у нього немає і не було покровителів у владі. Про це він сказав в інтерв'ю російській «Независимой газете».

«У нас в країні на різних ринках є багато підприємців, яким вдалося досягти певного успіху, - зазначив Курченко. - Будь-який успіх, особливо швидкий, автоматично пов'язують з політикою, з корупційними механізмами. Чомусь ніхто не допускає, що в бізнесі першочергову роль відіграють стратегічне планування, вміння вибудовувати і підтримувати взаємовигідні партнерські відносини, швидкість прийняття рішень і грамотний менеджмент в умовах поточного законодавства. Закони України давали і продовжують давати грандіозні можливості для швидкого зростання бізнесу».

«У мене немає і не було покровителів у владі, на щастя, - сказав він. - Як і всі великі бізнесмени, я був знайомий з вищими особами держави, в тому числі з президентом, членами уряду, однак жодних бізнесових преференцій від цього ніколи не мав. З президентом ми навіть ніколи не розмовляли щодо справ - зустрічалися хіба що на спортивних заходах. А з чиновниками працює будь-який великий бізнесмен. Просто для бізнесу важлива посада, а не людина на цій посаді. Не так важливо, хто сидить у кріслі, підтримувати контакти в кожному разі необхідно. Знаєте, в Україні міністри змінюються в середньому кожні сім місяців, немає сенсу орієнтуватися на людські стосунки. Я працював і продовжую працювати з чиновниками різного рівня, але ніколи не мав ні родинних зв'язків, ні спільних проектів, ні спільного бізнесу ні з ким із них. Я зробив свій бізнес не завдяки чиновникам, а всупереч їм».

Курченко також підкреслив, що «якщо виходити з повідомлень деяких інтернет-ЗМІ, я зараз просто вдень і вночі займаюся політикою». «Це не так, - каже бізнесмен. - Я підтримую стосунки з багатьма депутатами Ради, знаю їх особисто, але політику ми не обговорюємо. Розумієте, у мене і без цього багато справ. Робота на нафтогазовому ринку, на медіаринку, з футбольним клубом займає практично весь мій час. І вже точно своїм коштам я знайду краще застосування, ніж фінансування політичних проектів».

Крім того, бізнесмен зазначив, що у нього є ідеї стосовно роботи в Криму, але про їх втілення він розповість свого часу.

«Крим залишається дуже перспективним регіоном, і я вірю, що тут можливості співробітництва російських та українських компаній поза всякою політичною кон'юнктурою повинні зростати, - сказав Курченко. - Нехай політики вирішують свої питання, але робочі місця повинні створюватися, а підприємства працювати».

Говорячи про плани розвивати бізнес у Росії, бізнесмен сказав: «Ми будуємо компанію Східно-Європейського регіону і дивимося в першу чергу на ринки, а не на державні кордони. Так, у кожній державі свої правила гри, і за цим стежать наші юристи. Я дуже активно проводжу моніторинг інших ринків. Росія для нас важливий, дуже великий ринок з великими можливостями. Крім того, сьогодні важливо намагатися відновлювати втрачені економічні зв'язки між нашими країнами, вибудовувати бізнес-мости для зниження напруженості в політиці».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47