У Брюсселі сьогодні відкривається саміт Європейського Союзу, де мова піде про ситуацію в Україні та призначення нового керівництва ЄС.

Головним робочим днем саміту стане п'ятниця, 27 червня, яка розпочнеться з церемонії підписання угод про асоціацію з Молдовою і Грузією, та економічного блоку Угоди про асоціацію з Україною. Далі вже без лідерів країн-партнерів глави держав та урядів Євросоюзу розглянуть ситуацію в Україні, обговорять питання про доцільність запровадження економічних санкцій проти Росії, перспективи зміцнення енергобезпеки ЄС, а також можливості підвищення зайнятості та економічного зростання в Євросоюзі. Крім того, лідери ЄС остаточно затвердять рішення про прийом Литви в зону євро з 1 січня 2015 року, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Що стосується четверга, то, всупереч традиції, лідери 28 країн ЄС зберуться ввечері не у штаб-квартирі Європейської ради - палаці «Юстус Ліпсіус» в Єврокварталі Брюсселя, а в бельгійському місті Іпр, де відбудеться церемонія пам'яті у зв'язку зі 100-річчям початку Першої світової війни.

Перший день саміту завершиться неформальною вечерею глав держав та урядів, яка пройде в ратуші Іпра у закритому режимі. На ній йтиметься про основні пріоритети ЄС на найближчі п'ять років, тобто на період роботи Єврокомісії та Європарламенту нового складу.

Головним претендентом на пост наступника Жозе Мануеля Баррозу - глави Єврокомісії на 2014-2019 років - є екс-прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер. Згідно з Лісабонським договором 2009 року глави держав при призначенні голови Єврокомісії «повинні брати до уваги підсумки виборів до Європарламенту». Однак точна процедура в цьому документі не прописана.

Главу зовнішньополітичної служби ЄС - верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон - найімовірніше, замінить глава МЗС Польщі Радослав Сікорський або його голландський колега Франс Тіммерманс.

Що стосується глави Європарламенту, то тут існує можливість продовження мандата його нинішнього глави - німця Мартіна Шульца, за що виступає Німеччина. Втім, Шульцу необхідно знайти «напарника», оскільки мандат глави Європарламенту триває не 5, а всього 2,5 роки. Як ймовірну заміну Шульца з 2017 року називають низку кандидатів, у тому числі представника лідера фракції лібералів і колишнього прем'єра Бельгії Гі Верхофстадта.

Нагадаємо, 23 червня Рада ЄС завершила підготовку до підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Україною 27 червня.

Президент України Петро Порошенко має намір особисто поставити підпис під економічною частиною Угоди 27 червня в Брюсселі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51