МЗС України вважає «кроком у правильному напрямі» рішення Ради федерації Росії про скасування дозволу президенту Володимиру Путіну використовувати Збройні сили РФ на території України. Про це директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс сказав на брифінгу.

«Ми взяли до уваги окремі сигнали, які в останні дні надходять від російських високопоставлених посадових осіб, у тому числі рішення Ради федерації про скасування горезвісного закону, який дозволяв введення на територію України російських військ. Безумовно, це рішення, прийняте під тиском світової спільноти, є кроком у правильному напрямі», - сказав він.

У той же час Перебийніс зазначив, що не варто спокушатися великими ілюзіями про нібито мирні настрої Кремля, повідомляє «УНІАН».

«Сам факт прийняття 1 березня рішення про використання російських військ на території іншої суверенної держави свідчить про повне ігнорування Росією міжнародного права, відсутність елементарної поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, незважаючи на свої міжнародні зобов'язання та дію міжнародних договорів. І це ключовий елемент, який Україна і весь цивілізований світ мають врахувати у своїх подальших оцінках дій і намірів Москви», - сказав Перебийніс.

Він також назвав відверто провокаційними вчорашні міркування і натяки помічника російського президента Владислава Суркова про «мужність» так званої Південної Осетії, яка визнала так звану Луганську народну республіку, а також практично не завуальовані погрози про розкол України, якщо не буде федералізації.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні, 25 червня, Рада Федерації скасувала свою постанову від 1 березня, що дає президенту Росії право використовувати Збройні сили РФ в Україні. За це рішення проголосувало 153 сенатори, 1 був проти.

24 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін запропонував Раді Федерації скасувати постанову про використання Збройних сил РФ на території України.

Постанова РФ від 1 березня давала главі російської держави згоду «на використання Збройних сил РФ на території України до нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні». ЇЇ було прийнято за зверненням президента, «виходячи з інтересів безпеки життя громадян Російської Федерації та особового складу військового контингенту Збройних сил РФ, що дислокується відповідно до міжнародного договору на території України (Автономна Республіка Крим), згідно з пунктом «г» ч.1 ст.102 Конституції Російської Федерації».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом