Підписання економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС не дає ніяких гарантій розвитку української економіки. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції на тему: «Чи готова Україна до економічної асоціації з ЄС?» висловив економічний і політичний експерт Всеволод Степанюк.

«Це нерівноцінний договір. Україна за ним - керована колонія, яка не має прав на прийняття рішень. З приводу вільного ринку, це велика брехня. Так, ринок Європи великий, але він не вільний. Там жорстка конкуренція. Є жорстке планування Єврокомісії, що вказує скільки, кому, де, почім, виготовляти і продавати. Українська продукція буде сировиною», - вважає він.

Крім цього, експерт упевнений, що найбільший тягар, який бере на себе Україна, підписавши Асоціацію з ЄС, - сертифікація всієї української продукції.

«Україна бере на себе чіткі зобов'язання - сертифікувати продукцію відповідно до стандартів ЄС, а перехід на інші стандарти - це великі гроші, яких немає ні у підприємств, ні в уряду», - сказав Степанюк.

Також експерт не бачить можливості для вільної торгівлі, оскільки вона обмежена ще й візовим режимом для українських підприємців.

«Навіть великий підприємець, який бажає очолити своє підприємство в Німеччині, наприклад, має пройти принизливу процедуру - здавати аналізи і т.д. Це затягується на рік, щоб отримати робочу візу», - підсумував Степанюк.

Нагадаємо, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС готовий підписати економічну частину Угоди про асоціацію в Брюсселі 27 червня.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом