У четвер, 26 червня, у Верховній Раді України зареєстрований законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади, який також буде спрямований до Венеціанської Комісії Ради Європи. Про це під час виступу на Дні діалогу представників органів місцевого самоврядування та органів державної влади сказав Президент України Петро Порошенко.

«Ми хочемо змінити місцеву владу, надавши самоврядуванню реальні повноваження, яких ще ніколи не знала система місцевого самоврядування в історії України», - цитує слова Порошенка прес-служба Президента.

«Це ключовий елемент мирного плану Президента, це ті речі, в тому числі з якими ми підемо на Донбас», - додав Порошенко.

Глава держави зазначив, що законопроект про внесення змін до Основного Закону передбачає ліквідацію обласних та районних державних адміністрацій і введення посад представників Президента. Також передбачається створення виконавчих комітетів місцевих рад, яким будуть делеговані основні функції державної влади на місцях.

«На місцях залишиться значна частина податків, зібраних на території органу самоврядування», - сказав Порошенко.

Глава держави наголосив, що децентралізація передбачає розширення повноважень місцевих громад, у тому числі і в питаннях історичної пам'яті, культурних традицій та мовної політики.

«Але єдиною державною мовою України була, є і буде українська мова», - наголосив Президент.

Президент висловив сподівання, що Верховна Рада зможе ухвалити в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції наступного тижня.

Нагадаємо, 24 червня Президент України Петро Порошенко запропонував у середу, 25 червня, спрямувати на розгляд Венеціанської комісії узгоджений законопроект про зміни до Конституції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом