Українці, які проживають на Донбасі, їдуть у Росію через те, що гуманітарний коридор так і не був відкритий. Про це повідомив президент Центру «Політика» Ігор Попов у ході онлайн-трансляції «Inpress-клуб» на тему: «Донбас: війна чи мир?».

«У Росію виїхала зараз досить велика кількість людей, досі черги на кордонах. Гуманітарні коридори в український бік так і не були відкриті. Саме тому людям було легше тікати в Росію. Розповідали про поодинокі випадки, коли люди виїжджали до Росії, потім через половину Росії переїжджали, і заїжджали через Чернігівську область назад в Україну, щоб потрапити в країну», - каже Попов.

Крім того, експерт нагадує про світовий досвід роботи з біженцями або з особами, що переміщаються. «Спочатку фільтраційний табір, допит спецслужб, з'ясування хто вони, потім пропозиція від держави, що з ними зробити», - пояснив він.

«Що ми на сьогодні маємо? Дійсно, переважна більшість приїжджає в Київ, Одесу, Львів, Дніпропетровськ - у великі міста, де розселити людей і зайняти, в принципі, важко. Від держави потрібна програма роботи з особами, що переміщаються.

Дійсно, у нас є, на жаль, депресивні регіони, де стоять порожні залишені села, де підйомні невеликі гроші можуть зробити реальну різницю. Тому що дати людині підйомні 30-50 тисяч або навіть 100 в Києві і дати їх у кіровоградському селі - це інше. За ці гроші там можна зробити ремонт будинку, можна завести господарство», - вважає політолог.

Попов радить створювати не бюрократичну програму, а групу швидкого реагування, тому що переселенців стає все більше й більше. «А поки що селити в наметових містечках, як це робиться в усьому світі, де люди живуть місяцями і роками, на жаль», - додав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

662