Міністерство оборони України могло закупити авіаційний гас з дещо завищеною ціною. Таку думку в коментарі Forum'у висловив колишній уповноважений президента України з енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«У нинішніх умовах проведення закупівлі для армії без тендеру - це нормально, оскільки тендер може затягнутися щонайменше на місяць. А от якщо взяти вартість 17 280 грн за тонну, це 17,3 грн за літр - виглядає дорого. Думаю, хтось трохи нагрів на цьому кишеню. Розумію, що потрібно було терміново. Але чому така ціна, якщо це «Укртатнафта», і там, біля неї, ходить одна дуже відома людина?», - зазначив він.

У той же час, Соколовський підкреслив, що для повного аналізу ситуації необхідно знати, чи були ще пропозиції, якщо так, то які. «Я не знаю, які були пропозиції, і чи здатний був ще хтось в такій кількості паливо надати. Знаю, що дизель з Білорусі дешевший, але вона в такій кількості не продає. З Польщі та Литви - буде ще дорожче. Тобто тут потрібно дивитися комплексно. Хоча, на перший погляд виглядає, що дещо дорогувато», - додав він.

Нагадаємо, 23 червня Міністерство оборони України закупило 20 705 тонн авіаційного гасу ТС-1 (РТ) на суму 357,8 млн грн. Процедура закупівлі здійснювалася в «Укртатнафта», одним із власників якої є губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський. Міноборони пояснює це тим, що закон про держзакупівлі дозволяє проводити закупівлі без проведення тендеру у разі мобілізації.

Варто зазначити, що мобілізація в Україні була оголошена 7 травня, тривалість якої становить 45 днів. Тобто її термін закінчився 20 червня.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83