Антикорупційне бюро рекомендує Кабінету Міністрів перевірити власників державних цінних паперів та джерела походження коштів, за які були придбані папери. Як повідомило «Капіталу» джерело в апараті Кабміну, така пропозиція містилась у доповідній записці, що надійшла на ім'я прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Автори документа зазначають, що випуск облігацій внутрішньої державної позики міг використовуватися для легалізації тіньових коштів, що могло завдати шкоди економіці.

Як випливає із записки (є в розпорядженні «Капіталу»), найбільше запитань у бюро виникло до доларових казначейських зобов'язань, термін погашення яких припадає на поточний рік. «Основним способом маскування підставних осіб серед сумлінних власників ОВДП було збільшення кількості звичайних власників облігацій. Співробітників філій державного «Ощадбанку» під загрозою звільнення змушували купувати сертифікати казначейського зобов'язання по $ 500», - сказано в повідомленні.

Щоб виявити недобросовісних інвесторів, чиновники пропонують провести на сайті НБУ та у відділеннях державних банків реєстрацію власників облігацій, термін виплати за якими настає в 2014 р. Крім стандартних даних, для уточнення списків власників паперів пропонується ввести обов'язкове опитування щодо обставин, за яких вони були куплені, а також підтвердження законного походження коштів. Власників облігацій на великі суми будуть додатково перевіряти на предмет їх використання як підставних осіб. Посилаючись на дані Міністерства фінансів, в Антикорупційному бюро зазначають, що станом на 30 травня в обігу перебувало ОВДП на загальну суму 289,9 млдр грн. З них у власності НБУ - 177,2 млрд грн, банків - 86,4 млрд грн, інших суб'єктів - 10,1 млрд грн, нерезидентів - 16,1 млрд грн. У зону ризику потрапляють останні дві групи, зазначають у бюро.

289,9 млрд грн становить обсяг облігацій внутрішньої держпозики, що перебуває в обігу. У тому числі $ 200 млн (2,2 млрд грн) казначейських зобов'язань

Опитані виданням аналітики оцінюють рекомендацію бюро скептично. Як пояснив начальник відділу з роботи з борговими інструментами на локальному ринку ІК Concorde Capital Юрій Товстенко, депозитарієм ОВДП є НБУ і він бачить усіх власників. Також відділ фінмоніторингу торговця перевіряє легальність коштів на етапі укладання угоди. Крім того, податкова служба для перевірки може запросити дані де завгодно: і у НБУ, і у зберігача, і у торговця. «Тому я не бачу проблем та необхідності реєстрації власників ОВДП. Відстежити кінцевих власників казначейських облігацій (документарних, на пред'явника) набагато складніше, але механізм реєстрації кінцевих власників не зрозумілий, виходячи з суті цих паперів», - сказав Товстенко.

До того ж обсяги КЗ порівняно з ОВДП смішні. У 2012-2013 рр Мінфін випустив їх на загальну суму $ 200 млн (2,2 млрд грн з 289,9 млрд грн, що перебувають в обігу облігацій внутрішньої держпозики). Перша серія передбачала прибутковість на рівні 9,2 % річних, друга - 8 %. Причому основною метою випуску цих паперів і було виведення з тіні ресурсів громадян в економіку країни. За розрахунками Мінфіну, на руках у населення минулого року було близько $ 70 млрд. Паралельно уряд за рахунок продажу валютних казначейських зобов'язань населенню мав намір розпочати процес дедоларизації. Власне, і прибутковість за паперами була розрахована таким чином, щоб залучити частину валютних коштів українців, запропонувавши їм конкурентну банківським валютним депозитам відсоткову ставку.

Зміна умов обігу паперів, у тому числі за рахунок розкриття інформації про власників та походження коштів, може як мінімум підірвати ставлення громадян до державних паперів. Адже на відміну від тих же ОВДП казначейські зобов'язання жителі могли купувати прямо. Раніше Мінфін заявляв про плани випустити в 2014 р. КЗ для населення на загальну суму близько 2,6 млрд грн. Передбачалося випустити дві серії валютних казначейських зобов'язань на $ 100 млн кожна і дві серії гривневих - по 500 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51