З 1 липня по 10 серпня на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Березове» Луцького загону розпочнеться черговий сезонний пропуск місцевих жителів десяти прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області на територію Поліського лісгоспу Республіки Білорусь для збору дикоросів. Надалі таким же чином буде здійснюватися пропуск громадян на цьому напрямку за збором грибів та ягід з 30 серпня до 15 листопада, повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби.

Це питання в робочому порядку погодили під час зустрічі керівники Пінського та Луцького прикордонних загонів.

Нагадаємо, що в 2011 році між керівниками прикордонних відомств Республіки Білорусь і України була досягнута домовленість про відкриття на українсько-білоруському кордоні в межах ділянки відділу «Березове» трьох тимчасових місць пропуску жителів прикордоння з метою сезонного збору дикоросів «Познань», «Березове» і «Дроздинь». Щороку в цих місцях пропуску оформлюється понад 40 тисяч місцевих жителів за сезон.

Але поряд з чіткою організацією з боку більшості місцевого населення під час перетинання кордону в певних місцях, відзначається непорозуміння окремих осіб, які продовжують порушувати державний кордон поза встановленими місцями пропуску. Так, протягом минулого сезону з державного кордону повернуто понад 360 дорослих і 110 дітей, які намагалися незаконно потрапити на територію сусідньої держави для збору чорниць і журавлини. Затримано 36 порушників державного кордону, притягнуто 47 осіб до адміністративної відповідальності за порушення законодавства з прикордонних питань та накладено на них адмінштрафів на більш ніж 3500 гривень.

Вже цього року, ще до початку сезону збору дикоросів, знаходяться найбільш нетерплячі жителі прикордоння, які своїми діями можуть зруйнувати всі домовленості прикордонників обох країн. З державного кордону повернуто 9 дорослих і 10 дітей, затримано двох порушників державного кордону.

Державна прикордонна служба України ще раз інформує про адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення законодавства як України, так і Республіки Білорусь з прикордонних та природоохоронних питань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом