Колишній в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький не впорався з усіма своїми завданнями, оскільки розумів, що перебуває на цій посаді тимчасово. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров.

«Призначення Махніцького було політичним. Потрібно було стабілізувати ситуацію в наглядових органах України, у першу чергу в ГПУ, і провести кадрове розміщення в центральному апараті. Це робилося, щоб посилити кадрову підтримку нової влади. За п'ятибальною шкалою я б оцінив роботу Махніцького на чотири з великим мінусом», - сказав Багіров.

На його думку, Махніцький не впорався з усіма завданнями через розуміння, що на посаді він перебуває тимчасово.

«Він виходив з тих повноважень, які є у виконувача обов'язків. Вони чітко обмежені Законом про прокуратуру. У виконувача обов'язків менше прав, ніж у генерального прокурора. Прокуратура наприкінці лютого була у важкому становищі, адже всі були у невіданні. Прокурори не знали, як діятиме новий прокурор. Десь тижні три працівники прокуратури були деморалізовані», - сказав він.

Це призначення, за інформацією Багірова, співробітниками відомства було сприйнято як необхідність, але було очевидно, що це тимчасовий голова. «Його призначали на певний термін, але сподівалися, що він зможе створити команду і реалізовувати завдання ГПУ: боротьба з корупцією і чиновниками та повернення довіри до прокурорів», - нагадав правозахисник.

На уточнююче запитання про те, чи була можливість у Махніцького знайти винних у подіях на Майдані, експерт відповів: «Є імена, які в рамках кримінальної справи, розкриті та їхню провину доведено. Безумовно, всіх знайти за три місяці неможливо. Я, як громадянин і правозахисник, задоволений нинішнім станом справ наполовину. Є обвинувачені і затримані. Але я б не хотів, щоб Майдан тиснув на слідство в питаннях прискорення розслідування. Якщо ГПУ розглядатиме цю справу нашвидкуруч, то можуть бути допущені помилки».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162