Україна має намір 25-26 червня провести в Брюсселі широкі переговори щодо відкриття постачання палива з Європи в Україну, а також щодо залучення іноземних компаній до спільного управління вітчизняною газотранспортною системою.

Про це заявив у ході прес-конференції в Києві голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Процес (переговорів - Ред.) розпочався. Він двосторонній», - сказав Коболєв.

За його словами, найбільше європейські компанії в питанні управління ГТС цікавляться юридичними та економічними аспектами, передає «УНІАН».

Зокрема, з юридичної точки зору інвестори чекають схвалення парламентом змін до Закону про трубопровідний транспорт України. З економічної точки зору, інвесторів цікавлять обсяги прокачування газу в майбутньому - наприклад, у випадку будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України.

Нагадаємо, українська урядова делегація 17 червня відбула до Європи для проведення переговорів з європейськими компаніями щодо організації реверсного постачання газу.

16 червня ВАТ «Газпром» перевів НАК «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Також «Газпром» зменшив постачання газу в Україну до нуля, але «Нафтогаз» продовжує транзит російського газу в Європу.

Крім того, компанія звернулася в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до «Нафтогазу» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол. У свою чергу «Нафтогаз» подав позов на «Газпром».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57