Спроби нинішнього керівництва «Укрпошти» ввести у відомстві радикальні нововведення можуть залишити без роботи десять тисяч операторів зв'язку. Без листів, газет і пенсій залишаться мільйони українців, вважає експерт Геннадій Вовк.

У кінцевому підсумку новації можуть довести «Укрпошту» до банкрутства. Після цього підприємство може викупити за символічну ціну, розповів «Взгляду» Геннадій Вовк, який сам до недавнього часу працював у структурі «Укрпошти».

Зокрема, в.о. генерального директора «Укрпошти» Михайло Паньків (колишній виконавчий директор «Міст Експрес») - під приводом, що відомство відчуває фінансові труднощі і не має можливості оновити автопарк, - збирається передати право на транспортування та сортування кореспонденції по всій країні комерційним фірмам. А поштові відділення - хоче віддати під франчайзинг місцевим підприємцям для ведення бізнесу.

«На практиці це означатиме, що державний монополіст поставить під удар себе і всіх своїх клієнтів - тобто, нас з вами, - каже Геннадій. - Оскільки будь-яка комерційна структура, яка взялася перевозити листи і посилки, може розірвати договір і відмовитися у будь-який момент».

Це значить - кореспонденція (в тому числі - принципово цінна і важлива) ризикує «зависнути» на сортуваннях на невизначений час, вважає експерт.

А у відділеннях - якщо їх візьмуть в оборот місцеві підприємці, як це планує керівництво «Укрпошти» - вже навряд чи будуть видавати пенсії та кореспонденцію (підприємцям це невигідно і нецікаво). Таким чином мільйони пенсіонерів - особливо у сільській місцевості - можуть втратити зв'язок зі світом і перестануть вчасно отримувати гроші.

Подібні новації викличуть масове звільнення листонош - очікується скорочення до 10 тисяч співробітників. Про це говорить у своїх виступах Паньків. У той же час позитивного фінансового результату вони не дадуть, швидше - навпаки. Почувши, що на «Укрпошті» відбуваються дивні реорганізації, а генеральний директор каже що підприємство на межі банкрутства, з нею поспішать розірвати відносини багато партнерів, вважає Геннадій Вовк. Усе разом і може довести підприємство на ту саму межу банкрутства, чого, можливо, і домагається нинішній топ-менеджмент підприємства.

«Припускаю, що підприємство навмисне банкрутують - з тим, щоб пізніше купити його за копійки, - пояснив своє бачення експерт.-- Шматок-то ласий: «Укрпошта» - підприємство унікальне за своїми можливостями, має найбільшу в Україні мережу. В її структурі - 13 тисяч відділень у найбільш важкодоступних куточках країни. В кінцевому підсумку постраждають від цього прості люди - як працівники підприємства, так і мільйони українців. Якщо з’явиться на місці «Укрпошти» якийсь новий монополіст - уже не державний, а комерційний, ціни на його послуги злетять в рази», - пророкує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303