Екс-глава НБУ Степан Кубів великими емісіями спровокував зростання інфляції і девальвацію гривні. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Подивимося на перший крок Кубіва. Його призначили 24 лютого, а вже 26-го він почав роздавати емісії дружнім банкам. У заставу на їх забезпечення НБУ взяв квартири, які населення зробило заставним майном під кредити. Це підірвало курс гривні і накрутило інфляцію. Істотних відмінностей від попередньої політики НБУ не було», - сказав Рябошлик.

«Все працювало за інерцією, - зазначив він. - Тому дивно, що банкіри не заперечували проти махінацій із закладеними квартирами в своїх інтересах, а тепер вони не хочуть підтримувати українців, які брали кредити по 5,05 грн за долар. Зараз же кредити зросли у 2,5 рази, а доходи населення - ні. Повну відповідальність за це несе НБУ. Нове керівництво Центробанку має визнати неефективні, а, можливо, і злочинні дії колишнього керівництва й оголосити нову стратегію кредитно-грошової політики», - вважає експерт.

Нагадаємо, 19 червня Степан Кубів був звільнений з посади глави Нацбанку. За звільнення проголосувало 302 депутати. Кубів був призначений на цю посаду 24 лютого.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244