В Україні можливе підвищення тарифів на газ для населення за умови реалізації комплексної програми підтримки. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«Якщо Україна піде на підвищення газових тарифів для населення, то держава повинна допомогти українцям, які не зможуть платити таку ціну. Їм потрібно допомогти або компенсувати різницю. Також повинна бути податкова підтримка для власників приміщень, що займаються енергозбереженням. У приватних приміщеннях великі втрати тепла через неефективне використання», - сказав Кушнірук.

За його даними, у 120 тисяч приватних приміщень із 130 тисяч потрібна тепломодернізація.

«І повинна бути грошово-кредитна підтримка, щоб у приватних і багатоквартирних будинків був доступ до дешевого опалення. Кредити повинні надаватись довгострокові зі ставкою не вище 2-3% для заходів з енергозбереження. Якщо робити всі ці кроки, то отримаємо багаторазовий ефект», - переконаний економіст.

Після впровадження всіх цих інновацій, на думку економіста, Україна може переходити до формування єдиної ціни на газ для всіх споживачів.

«Вирівнювання ціни на газ для різних споживачів (промисловість, населення, бюджетні організації та ЖКГ - Ред.) в Україні є необхідним. Та диференціація тарифів, яка існує зараз, провокує корупцію. Газ використовується комерційними структурами, а списується на населення, які платять в рази менше.

В таких умовах зловживання величезні. Щорічно ціна питання - півтора мільярда гривень. Ці гроші крадуть у нас, громадян України, і потрапляють вони в облгази, міськгази, «Нафтогаз» і чиновникам з Міністерства енергетики, які знають про цю схему. Посиленням контролю цю проблему не вирішити. Хоч розстрілюй кожного дня по 10 осіб, все одно буде так само, тому потрібен єдиний підхід до ціноутворення», - стверджує він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103