Шевченківський районний суд Києва двічі відмовив екс-першому віце-прем'єр-міністрові Сергію Арбузову в подачі позову про захист честі, гідності та ділової репутації. Про це в ході прес-конференції заявив його адвокат Юрій Глотов.

Через свого захисника Арбузов двічі подавав у Шевченківський райсуд столиці позовні претензії до СБУ з вимогами спростувати наклепницьку інформацію про причетність екс-першого віце-прем'єра до організації і фінансування одеської трагедії 2 травня 2014 року.

Глотов нагадав, що звинувачення на адресу Арбузова і Клименка були опубліковані на офіційному сайті СБУ 3 травня - наступного дня після теракту, який забрав десятки життів мирних громадян.

«Ніяких доказів провини мого підзахисного, зокрема - Сергія Арбузова, СБУ не опублікувала, а мої наполегливі прохання ознайомитися з матеріалами справи, були проігноровані. Пізніше стало відомо про те, що кримінальної справи проти Сергія Арбузова про його причетність до організації і фінансування теракту порушено не було», - заявив Глотов.

За його словами, перший позов був поданий 8 травня. Вимоги позивача - публічно спростувати інформацію, попросити публічно вибачення і компенсувати моральну шкоду Сергію Арбузову в розмірі 1 гривні. У канцелярії суду справі присвоїли номер №761/13642/14-ц, і призначили суддю Сиромашенка. Однак 14.05.2014 суд виніс ухвалу про повернення позову з надуманих і таких, що суперечить закону, причин.

В апеляційний суд Києва подана скарга. За словами адвоката, її розгляд призначений на 26 червня.

Аналогічну ухвалу було винесено заступником голови Шевченківського суду Василем Волошиним щодо повторної позовної заяви, яку було подано 19 травня поточного року. Це рішення також буде оскаржуватися в порядку апеляції. Разом із тим, у Шевченківський райсуд 16 червня подано третій аналогічний позов.

«Мені здається, що суд шукає будь-які, навіть надумані і такі, що не відповідають дійсності, підстави, щоб не приймати позов до провадження, порушуючи норми матеріального і процесуального права. Хочу відзначити безпрецедентну в моїй адвокатській практиці справу умисного позбавлення громадянина України права на захист честі, гідності та ділової репутації в судовому порядку», - заявив адвокат.

Глотов поінформував також про намір Арбузова звертатися по захист своїх прав до ЄСПЛ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69