У Києві біля будівлі Міністерства фінансів проходить «лежачий протест» проти скорочення фінансування державних програм на закупівлю ліків для смертельно хворих на СНІД.

Також учасники акції вимагають від Мінфіну перерозподілу коштів з акцизів на алкогольні та тютюнові вироби і коштів виділених на ремонт приміщень міністерства на закупівлю ліків для хворих, передає кореспондент Forum'у.

За словами учасника акції, глави Благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитра Шарембея, гроші на ліки, що виділялися попередньою владою, на рівні 40% від потреб, цього року скорочено вдвічі внаслідок девальвації і введення додаткового ПДВ на ліки.

«Через недофінансування вже у вересні 22 тисячі ВІЛ-позитивних залишаться без лікування. Система в Україні побудована таким чином, що чиновник у Мінфіні сам вирішує, кому жити, а кому помирати; які програми підтримувати, а які скорочувати. У Мінфіні вважають, що недоцільно лікувати українців, а краще зробити ремонт у своєму помешканні. Ми вимагаємо, щоб вони переглянули свою політику і виділили кошти на лікування українців.

Своєю акцією люди намагаються достукатися до чиновників, які повинні були прийти на нараду.

«Кожному, хто заходить у будинок, доводиться переступати через людей, які лежать. Це означає, що чиновники переступатимуть через людські життя, якщо не погодяться перерозподілити кошти зі своїх міністерств і відомств на рятування життя пацієнтів», - сказав Шерембей.

Люди прийшли на акцію з плакатами: «Що важливіше за моє життя?», «Порізаний бюджет дорівнює тисячам смертей», «Мінфін, не ріж життя!» «Матвійчук, врятуй мене від смерті».

У свою чергу учасник акції Олександр Пономаренко додав, що фінансування завжди було проблемним. Однак активісти разом з експертами та деякими депутатами проаналізували держбюджет, і знайшли програми, на яких можна заощадити.

«У держбюджеті всі програми важливі та актуальні, але ми повинні правильно розставляти пріоритети... Ми пропонуємо не економити на соціальних виплатах, пенсіях. Ми пропонуємо зекономити на незахищених витратах, тобто на купівлі обладнання, матеріалах, поліпшенні матеріально-технічної бази міністерств», - сказав він.

У той же час, за словами голови координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, Володимира Жовтяка, недофінансування програм із закупівлі ліків може призвести до смерті ВІЛ-інфікованих, а також до нового спалаху епідемії.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246