Головне управління нагляду за додержанням законів у військовій сфері Генпрокуратури України розпочало кримінальне провадження стосовно посадових осіб Збройних сил України та оперативного штабу з управління антитерористичною операцією Антитерористичного центру при СБУ через збитий під Луганськом літак Іл-76, внаслідок чого загинуло 49 військовослужбовців.

«Головним управлінням нагляду за додержанням законів у військовій сфері розпочато кримінальне провадження стосовно посадових осіб Збройних сил України та оперативного штабу з управління антитерористичною операцією Антитерористичного центру при СБУ, з вини яких 14 червня в Луганську загинуло 49 військовослужбовців, знищено літак Іл-76, озброєння та військове майно», - йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

Встановлено, що 14 червня о 00.13 для забезпечення антитерористичної операції, яка проводиться в Донецькій та Луганській областях, з Дніпропетровська в Луганськ вилетів військово-транспортний літак Іл-76, на борту якого було 40 військовослужбовців 25-ї повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу 25-ї окремої бригади військово-транспортної авіації, військова техніка та інше військове майно.

«Як з'ясувалося, військові посадові особи Збройних сил України та оперативного штабу з управління антитерористичною операцією проігнорували наявну інформацію про активізацію діяльності терористичних угруповань поблизу аеропорту Луганська, а також наявні в їхньому озброєнні переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК) і не вжили заходів щодо безпечної посадки літака в районі проведення антитерористичної операції», - наголошується в повідомленні.

Близько 01.10 під час заходження на посадку в аеропорт Луганська на висоті 400 м Іл-76 був обстріляний невстановленими особами з ПЗРК і великокаліберного кулемета. В результаті літак загорівся і впав, загинуло 49 військовослужбовців, які були на його борту, військове майно і техніка знищені.

17 червня ці дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби), за що передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років.

У ніч на 14 червня пострілом із зенітного ракетного комплексу був збитий військово-транспортний літак Повітряних сил ЗС України Іл-76 під час заходження на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебувало 40 українських військовослужбовців і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Того ж дня прокуратура Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у військовій сфері за цим фактом розпочала досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт, що призвів до загибелі людей та заподіяння значної майнової шкоди).

Як повідомляв ForUm, 14 червня під час заходження на посадку в аеропорту м. Луганська пострілом із зенітного ракетного комплексу був збитий військово-транспортний літак Збройних сил України Іл-76. 49 військовослужбовців загинули.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162