Новина про те, що Дніпропетровська облдержадміністрація рекомендувала всім комунальним підприємствам області перевести свої рахунки на обслуговування в «ПриватБанк», викликала широкий резонанс не тільки в суспільстві, але і у Верховній Раді.

Нагадаємо, що Дніпропетровську ОДА очолює Ігор Коломойський, який є співвласником «ПриватБанку», а його заступник Святослав Олійник нещодавно заявив журналістам, що в «ПриватБанку» існує спеціальна програма «Антикріт», яка робить всі бюджетні гроші «прозорими».

«Ми прихильники того, щоб у програму «Антикріт» потрапляли всі бюджетні гроші. Рекомендація така є, я навіть не буду приховувати», - заявив Олійник на одній зі своїх останніх прес-конференцій.

Однак у Верховній Раді не всі вітають переведення Коломойського в ПриватБанк. Затяті противники ідеї переведення рахунків комунальних підприємств Дніпропетровської області в «ПриватБанк» - депутати від «Батьківщини». У фракції вважають, що така ініціатива носить лобістський характер, а банк, перед тим як приймати бюджетні гроші, повинен на це виграти тендер, пише «Взгляд».

«Якщо «ПриватБанк» отримає такі повноваження без тендеру - то це порушення законодавства. Усі банки в рівних умовах повинні взяти участь у тендері. Це лобістська пропозиція, але питання не в тому, чи є у нас симпатія до Коломойського як до людини, яка пропонує енергетичні рішення... Вибір банку до цього не має жодного стосунку», - вважає депутат від «Батьківщини» Ксенія Ляпіна.

Більш жорстко пояснив свою позицію її колега по фракції Андрій Павловський.

«Навіть такій вельмишановній людині, як Коломойський, не можна надавати таку монополію! Підприємства повинні самі вибирати банки з кращими умовами», - обурився Павловський.

Він зазначив, що рекомендувати всім комунальним підприємствам обслуговуватися в одному банку - це «не по-ринковому». «Як правило, приватні та комунальні підприємства завжди мають кілька рахунків у різних банках - для диверсифікації та підстраховки», - каже депутат.

З недовірою на ідею Коломойського дивляться і в Партії регіонів. Регіонал «зі стажем» Олександр Волков каже, що давно пора розділити владу і бізнес, якщо ставимо за мету боротися з корупцією. «Ну, це бізнес, розумієте... від кожного платежу «ПриватБанк» заробляє. Ми ж весь час говоримо, що владу потрібно відокремити від бізнесу, а тут - глава ОДА пропонує все робити через його банк. Це трохи «із запашком», - обурюється Волков. Він підтримує ідею Чорновол про контроль рахунків комунальних підприємств Дніпропетровської області у «ПриватБанку».

Колишні регіонали, а нині члени групи «Економічний розвиток» Володимир Сальдо та Антон Яценко, навпаки, вважають, що якщо ініціатива Коломойського поліпшить ситуацію в комунальних підприємствах - то її треба підтримувати.

«ПриватБанк» - один із найбільш стабільних банків, і багато комунальних підприємств мають у ньому рахунки», - заявив «Взгляду» Володимир Сальдо.

«Сьогодні ми спостерігаємо дуже велику кризу банківської системи: багато банків закриваються, є ненадійні банки, а «ПриватБанк» - це стабільна структура, крім того, може запропонувати позитивні умови для підприємств», - заявляє Антон Яценко.

Нагадаємо, що уповноважений з боротьби із корупцією уряду України Тетяна Чорновол хоче перевірити переведення рахунків комунальних підприємств Дніпропетровської області у «ПриватБанк» на предмет прозорості. «Мені не подобається, коли є певні рекомендації щодо переведення рахунків в якийсь окремий банк. Це дуже схоже на дії колишньої влади», - заявила Чорновол.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220