Призначення Ірини Геращенко Уповноваженим Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях не сприятиме деескалації конфлікту.

Таку думку в коментарі Forum'у висловив соціальний психолог Олег Покальчук.

«Кадрові призначення в апаратному середовищі завжди відбуваються, виходячи з лояльності кандидатур, компетентності в рамках системи внутрішніх відносин і вже потім зі сприйняття цієї людини безпосередньо українцями. Це типова помилка людей, які приходять у владу з передвиборного процесу. Під час виборів усі пам'ятають про особливості народу і намагаються говорити його мовою, а після них усе розвертається на 180 градусів. Призначення Геращенко - це саме така ситуація», - сказав Покальчук.

Соціальний психолог зазначив, що в рамках Києва Ірина Геращенко є успішним політиком. «Але що стосується функції, яку на неї поклав Президент, у мене є великі питання. В цьому випадку не враховані особливості людей, що живуть на сході. Їхня ментальність неоднорідна і багато в чому відрізняється від центру і заходу. У пропагандистському запалі ми конструюємо образ ворога і жертви в конфлікті на сході, але він віддалений від реальності. Він (образ ворога і жертви - Ред.) сприймається по цей бік фронту, але для роботи з людьми по той бік це є непридатним», - пояснює він.

«Уповноважений має нести якісь меседжі, близькі до місцевого населення, тому призначення Геращенко було поганою ідеєю. Хоча, можливо, розраховували на те, що людину, призначену Президентом, і так не сприймуть. З мітингувальниками повинні говорити військові, аргументи яких вони відчувають на собі. Схід сприймає переговори, як прояв слабкості і поведінку переможеного. Призначення Геращенко є проблематичним для нас. Це в кращому разі нічого не дасть, крім нецензурних висловлювань», - вважає Покальчук.

Крім того, психолог вважає, що призначення невідомого чиновника на цю посаду зробило б провал у переговорах менш помітним.

«А так призначено відому людину з амбіціями. Апломбом і вмінням говорити. Це заявка на успіх. Ірина Геращенко завжди виступала в образі переможця, але тут перемоги і близько не видно. З моєї точки зору, це друге невдале призначення Президента. Перше - це призначення екс-посла України в Норвегії Онищенка помічником. Адже українська діаспора вважає, що він повністю підтримував попередню владу. Якщо це тенденція, то Петро Олексійович ступає на тонкий лід, як свого часу Ющенко. Наш третій Президент оточував себе вірними йому людьми, розуміння країни яких поза Печерськом дорівнювало нулю. Потім вони почали грати в свої ігри. Коли такі симптоми з'являються, обов'язково з'являються політики, схожі на Тимошенко», - каже він, додаючи, що кадровий голод потрібно вгамовувати, не використовуючи тих політиків, які вже були в обоймі, а з допомогою молодих професіоналів.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко своїм указом запровадив посаду уповноваженого Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях і призначив на неї народного депутата від фракції «УДАР» Ірину Геращенко.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом