В українському суспільстві є запит на більш компромісну кандидатуру на посаду уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, ніж Ірина Геращенко.

Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив соціолог, засновник R&B Group Євген Копатько.

«Питання призначення Геращенко є складним з кількох причин. Якщо йдеться про переговори, то де-факто визнається ЛНР і ДНР. Якщо це так, то можна говорити про діалог. Але думаю, що позиція Геращенко буде не найсильнішим аргументом у розмові з цими людьми», - сказав Копатько.

На думку соціолога, українську владу в цих переговорах повинні представляти люди, які займають більш високі посади.

«Що стосується створення робочої групи, кола експертів, які займатимуться пошуком шляхів вирішення конфлікту на сході, то всі бачать реакцію на це людей і коментарі в Інтернеті. Не хочеться критикувати Геращенко, адже поки для цього немає підстав, але в діалог повинні вступати люди з більш високим статусом», - зазначає він.

На уточнююче запитання про те, чи сприйме уповноваженого на сході країни місцеве населення, соціолог відповів: «Я не знаю, які мотиви були у чинної влади, але необхідна більш компромісна фігура. Справа навіть не в переговорах, хоча потрібно розуміти, хто вестиме діалог з боку ЛНР, ДНР і хто виступить арбітром. Необхідна людина, яка могла би контактувати з обома сторонами конфлікту, тому не думаю, що Геращенко в цьому випадку буде сильним переговірником».

Також Копатько сумнівається, що на хід переговорів вплине гендерний аспект призначення.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом